Вход | Регистрация

Да научим повече: 119 години откакто Алеко поставя началото на българския туризъм

На 27 август 1895г. 300 души изкачват Черни връх заедно с Щастливеца

Да научим повече: 119 години откакто Алеко поставя началото на българския туризъм
wikipedia.org

На 27 август се навършват 119 години, от както Алеко Константинов поставя началото на  организирания туризъм в България. Първата дестинация е изкачването на Черни връх, където е учреден клуб на българските туристи.

Думите на Алеко вдъхновяват идеята за организирано опознаване на българските земи.

"Ний не умеем да ценим и не сме привързани страстно към нашата хубава природа. Защо? – Защото не я знаем, защото живописната природа не се изучава нито в кафенетата, нито в кръчмите. В кръчмите и кафенетата, сред удушливия дим, под влиянието на наркотическите и спиртливи питиета и озлобените газети, ще постоянствуваш да въздишаш бабешки, да скверниш хубава България със стереотипните фрази: "А бе българска работа", "българи-диваци, не ги ли знаеш", "българия-дивотия"… А пък нито България, нито българите изобщо са диви, а сме диви и простаци ний, които знаем само да хулим, за да се покажем, че уж сме много видели и много знаем…"

"- Господа, изучете всестранно българския народ и вий ще го обикнете; в него се крие потенциална сила, намерете здрав импулс и я превърнете в жива сила."

От тогава Щастливеца се смята за основател и патрон на българския туризъм.

1372334

Във вестник "Знаме", бр.99 от 23 август е публикувана покана за любителите на българската природа за изкачване на Черни връх. Отзовават се повече от 300 души, от различна възраст, пол, социална принадлежност.

"Не се ли интересувате да знаете като какви са тия 300 души, които на 27 август бяха на Черни връх? Его: 110 чиновници, 25 студенти, 15 учители, 20 ученици, 10 словослагатели, 10 търговци, 6 адвокати, 6 кундурджии, 4 печатари, 3 офицери, 3 запасни офицери, 4 типографи, 4 книговезци, 4 професори, 3 аптекари, 3 лекари, 2 кафеджии, 2 кръчмари, 2 прошенописци, 2 механици, 2 дърводелци, по един: литератор, стенограф, гостилничар, войник, книжар, предприемач, скулптор, пенсионер, архитект, отговорен редактор, златар, терзия, художник, бояджия, словолитник, 2 бивши министри, 3 селяни, 4 жени и множество без означени занятия. Освен това има поне 50 души, които не успяха да се запишат. От 250души записани около 150 са от Северна България, 50 от Южна и 30 от Македония. Останалите са от Добруджа, Бесарабия, Турция, Сърбия и няколко иностранци. Любопитен факт: при всичко, че някои погрешно се записаха като софиянци, пак от София имаше само около 28 души, когато от Свищов например имаше 25 души."

1372335

Основната идея на туристическото движение е да се изучи България, нейната красива природа и богато историческо наследство. Да се възпитат гражданите в най-ценни морални добродетели.

След убийството на Алеко, движението заглъхва, но през 1899г. се възражда отново в Първо Българско туристическо дружество "Алеко Константинов".

_______________________________________________________________________________________________

* Цитатите в статията са от статията на Алеко Константинов "Невероятно наистина, но факт: 300 души на Черния връх”.

 


Харесайте и нашата страница във Sever.bg във Facebook, където ще следите всичко, което публикуваме.



Български туристически съюз
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар