Вход | Регистрация

Ден на света Анна

Майката на Богородица закриля брака, семейството, девствеността, бременните жени и вдовиците

Ден на света Анна
Снимка: Wikimedia Commons

Православната църква почита днес, 9 декември, зачатието на света Анна, майка на Дева Мария. Света Анна се приема за покровителка на родилките и майчинството, както и на бременните, девиците и вдовиците. В народната традиция денят е наричан различно - Янино или Анино зачатие, Аньовден, Анино въведение, Света Ана Каталина. Празникът е най-познат в Западна и Южна България.

Майката на Богородица е призната от Източноправославната църква през 6 век, а Католическата я приема чак през 13 век. Официалната канонизация на светицата става през 1854 г. Именици са всички, носещи нейното име, както и производни на него, а значението му е на "благоразположение, милост".

Днешният ден се свързва и с приближаването на пролетта, защото се смята, че слънцето се обръща на изток, с което вещае раждането на ново начало. Редица ритуали са вкоренени в българската традиция, основани на предвещаното ново начало. Например на 9 декември е удачно да се насаждат кокошки за пръв път, за да се излюпят всички яйца, а за да растат буйно посевите, жените варят жито и царевица, които раздават по съседи.

В някои райони денят на света Анна е смятан за лош, защото тогава излизат самодивите, да подмамват мъжете. В нощта преди празника магьосническите заклинания са най-силни, затова най-вече момите и жените трябва да спазват строги забрани - да не излизат по тъмно, бременните да не работят, за да родят лесно и др.

Вярва се, че магьосниците в тази нощ имат силата да отнемат плодородието от нивите и от домашните животни. Поради това жените мажат виметата на кравите и овцете с чесън, въглен и оцет, а нивите се наръсват с пепел против магии. Пред домовете пък се пали говежда тор, която прогонва злите сили.

На този ден имен ден празнуват Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар