Вход | Регистрация

Днес се отбелязва Европейският ден на епилептиците

Днес се отбелязва Европейският ден на епилептиците
Снимка: sxc.hu

За втора поредна година се отбелязва Европейския ден на хората с епилепсия, който се пада днес, 13 февруари. През 2011 г. Европейската организация на хората с епилепсия се присъединява към почитането на свети Валентин, смятан за покровител на болните от епилепсия. Те решават да определят втория вторник от февруари за Ден на страдащите от това заболяване.

Прави се връзка между образа на светеца и епилепсията заради битуващото в някои части на Европа наименование на болестта - "неволята на свети Валентин". Той дори е изобразяван по икони, държащ в ръцете си дете или възрастен, които са изпаднали в епилептичен припадък.

Над 6 млн. души в Европа имат диагноза епилепсия, а за България са около 70 хил. по последни данни. Средно на всеки 100 души един е с епилепсия, като за появата й все още не са приети категорични причини.

В Деня на хората с епилепсия много специализирани организации провеждат дискусии и кампании сред обществото за по-висока информираност относно тази болест. Те искат да преборят всеобщото схващане, че епилептиците не могат да работят, шофират и спортуват наравно с другите, както и че тяхната болест не е заразна.

Епилепсията /от гръцки "атака", "нападение"/ е едно от най-разпространените неврологични заболявания, характеризиращо се с чести припадъци, придружени от гърчове. Тя е позната от хилядолетия и дълго време е смятана за "свещена болест", защото според хората зъл дух влизал в тялото на припадналия или пък че се осъществявала връзка между тук и отвъд чрез конвулсивните движения на болния.

След задълбочени наблюдение е установено, че децата епилептици по принцип са по-умни от своите връстници, изключително любознателни и упорити са. Често обаче те се затварят в собствен свят, изолирайки реалността.

От тази болест са страдали редица известни личности, сред които са Хипократ, Сократ, Наполеон Бонапарт, Александър Велики, Калигула, писателят Петрарка и руският цар Петър I, писателите Фьодор Достоевски и Гюстав Флобер.

________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар