Вход | Регистрация

Ивайло Драганов: "В комикса читателят допълва това, което авторът е искал да каже"

Ивайло Драганов: "В комикса читателят допълва това, което авторът е искал да каже"
Снимка: Север.бг

За втори път вчера във Велико Търново младежи се събраха да рисуват комикси. В ранния и горещ съботен ден клуб "Таралеж" се превърна в работилница за комикси.

В края на срещата се създадоха множество забавни истории, създадени от въображението на участниците.

Поговорихме с инициатора на събитието Ивайло Драганов, който е от Горна Оряховица, завършил е педагогика на изобразителното изкуство във Великотърновския университет. Сега живее в София, но споделя, че сърцето му е във Велико Търново.

Ивайло поддържа сайт за комикси, тъй като иска да направи това изкуство по-популярно в България. Надява се някой ден да види фестивал за комикси в България, който би могъл да е насочен повече към авторите на комиксите, не към самите издания. Ето какво ни каза той:

Как ти хрумна идеята за провеждането на подобни срещи за рисуване на комикси?

Участвах в няколко такива проекта и видях, че е доста забавно. Това е много добър начин да се мисли и да се разчупва ежедневието.

Откога организираш такива срещи?

От началото на година започнахме с няколко в София. Първият път премина доста формално, с разясняване на идеята. След това започнахме да се събираме веднъж месечно, за да рисуваме комикси.

Публикувате ли някъде?

Само в интернет. Получават се доста щури и качествени неща. Мисля, че могат да се съберат и издадат в една книжка в края на годината. Надявам се това да се превърне в редовно събитие.

Как протича една такава среща?

Може да участва всеки, като умението за рисуване не е задължително. Човек започва да рисува комикса с един кадър и предава на следващия. Това е основният принцип. Могат да се въведат и други правила - например в комикса да присъстват само едносрични думи или пък да се рисува отзад напред, от края към началото. Могат да се въведат много разнообразяващи идеи. Но обикновено всичко приключва в рамките на една страница, за да не става прекалено сложно.

С какво се занимаваш?

Поддържам един сайт за комикси - http://comicsbistro.net/. Отначало идеята беше това да е място за публикуване на авторски комикси на български автори. Но постепенно се превърна в една общност от хора, които се интересуват, пишат, четат комикси. Чрез сайта мога да достигна до повече хора и да организирам събития като днешното. Там може да се намери информация за конкурси и изложби, свързани с комикси

Какво е за теб комиксът?

Интересна форма на изкуство, синтез между визуално изкуство и писмено творчество. Нито едно от двете неща не е водещо, а се допълват. Комиксът казва страшно много, защото в него читателят допълва това, което авторът е искал да каже. Читателят свързва това, което става между кадрите. Не като анимацията - всичко да е буквално нарисувано точно както става. В комикса картинките се движат в главата на читателя.

Имаш ли си любим комикс?

Чак толкова много комикси не съм чел. Има едно латвийско списание "Кuš!" (Куш), което е пълно с алтернативни комикси. Други интересни заглавия са "Персеполис" или "Пхенян" - те са по-скоро журналистически, автобиографични комикси.

 

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Коментари 1


1 Hristiana Todorova 19.06.2012 | 12:50
Много добра идея, а както виждам и реализация. Но когато говорим за изкуство и култура е нужно да обръщаме повече внимание на правописа! Извинете за тази критика, обаче все пак статията ще бъде четена от доста хора:) Ако искате те да се отнасят сериозно към работата Ви, трябва да сте на ниво! Моля не приемайте коментара ми за злобен, а за чисто приятелски, какъвто наистина е!