Вход | Регистрация

Инж. Тодорка Лепкова: "Няма слаби страни, има неизползвани възможности!"

Инж. Тодорка Лепкова: "Няма слаби страни, има неизползвани възможности!"
Магистър по икономика, инж. Тодорка Лепкова, е родена през 1963 в Хасково. Завършва Технически университет, София със специалност „Подемно-транспорти процеси и системи “ и прави магистратура „Индустриален мениджмънт“ към Технически университет „Брауншвайг“ в Германия, а след това прави специализация „Маркетинг на международната търговия“ във Икономически университет, Виена. От 1994 г. до сега е управител на Институт по керамично и пътно машиностроене (ИКПМ), гр. Дебелец. Удостоена е с Грамота за изключителен принос в развитието на керамичната индустрия в Република България.

През 2006г. инж. Тодорка Лепкова създава фирма "Иновационтех" ЕООД, която е правоприемник на работата на ИКПМ. Продължава да утвърждава вече създадените връзки на Института с Русия, Афганистан и други страни. Най-новият проект на фирмата е иновативен керамичен кошер, който би предпазил пчелите по-успешно от дървения и би довел до по-добро качество на меда.

Темата за керамичния кошер, която бе представена преди около месец и половина от младия екип на "Иновационтех" ЕООД, стана повод за интереса ни към тях. Ръководителят им - инж. Тодорка Лепкова разкри какви са според нея причините за свиването на пазарите, къде е изходът от кризата и защо трябва да вярваме на младите хора...

 

 Г-жо Лепкова, от колко години се занимавате с управление на едър бизнес?

От 1994 година станах управител на Институт по керамично и пътно машиностроене, гр. Дебелец и от тогава до днес съм в сферата на едрия бизнес.

Какво се промени и в каква посока през тези години?

Промените са преди всичко в условията на капитализиране на резултатите от едрия бизнес и формирането на новите собственици на капитала.Собственикът има за цел развитие на отрасъла или на даденото предприятие. Огледайте се, колко от собствениците са се развили? Ако развитието е само личностно – хубав дом, лъскава лека кола и други екстри без образователна цел или без инвестиции в собственото си развитие, то те не са развиващи се собственици, а експлоататори!

Експлоататори е точен термин – никой ли не се досеща колко човешки ресурси са били нужни, за да се произведе определено изделие преди двадесет години. Днес силата на интелигентните решения пораждат възможност за висок принаден продукт, но какъв е резултатът от получения дивидент? Никой не реинвестира своите постъпления в инвестиционните проекти на бъдещите деца. Само печалбите днес ли са важни? Важно е да се възпроизведе системата на структуриране на новите сили в система за световен възход, а не в силов метод за следене на творческите възможности на отделните индивиди и експлоатиране на знанието за трупане на пари, които не се инвестират в полезността на структурата, а в свойствени за една или друга силова структура дейности.

Добрите практики са добри за тези, които са успели да се вплетат в системата. Системата е възможността на силата, знанието и опита да създадат структури, които никой да не е в състояние да събори. Такива са свързващите звена от международни фирми( джоинтвенчъри ) – чрез които ще се гарантират бъдещите пазари чрез дейности и съпроводителни звена, обслужващи международните проекти.

На новото общество не им е нужен прост управител, а лидер с нови свойства- да умее да възстановява онези източници на пари, които са били развити на времето, а днес са забравени.Да, именно индустриалната сила решава подобни проблеми. Именно за това от 1994 година до днес работя тази професия.

Кои смятате, че са основните причини за свиване на вътрешния пазар и за изгубването на чуждите?

Информацията, както винаги, е основа за правилни действия. Изисква се да се преструктурират смело всички информационни източници за възобновяване на стари и създаване на нови, както и за разгръщане на съществуващи пазари. Днес "врагове” на пазарите са политиците. Нека се огледат, колко силна е била страната ни когато е била обвързана с пазара на Русия, например и да видят колко е брутният вътрешен продукт днес, сравнен с миналите години.

Все пак да не се сърдим на политическите структури. Никой не е искал да губи, всеки е искал да спечели. Просто тази система едва ли работи, щом сме в тази сложна ситуация днес.

Трудно ли се възстановяват загубени пазари?

Това зависи само от връзките и възможността да се предлага точната стока на точното място при определени условия, удовлетворяващи възможността да се натрупа разлика от ресурс, способна да удовлетвори участниците в една сделка. Днешните структури не са свикнали да се обединяват, а напротив, когато се натрупа богатство, те се разделят и всеки по своя път. Няма приемственост.

Истината е, че когато се натрупа богатството от една сделка, следва да се реинвестира в свързващи звена, които да създават нови конгломерати, а не един наляво, друг – надясно. Няма сила, която да счупи снопа пръчки, който хан Кубат вързал и сега пресъздаваме като притча. Това е начинът, по който според мен би трябвало да се създаде новата държавна система. Обединяване. Това трябва винаги да се повтаря и да се помни, за да вървим напред.

А с какво се печелят нови пазари?

Силна стратегия, определена от възможни структури с влияние върху социалното развитие; продукти на ниска цена и всеобщо търсене, решаващи определени проблеми на регионалното развитие на дадения пазар; нови продукти, които нямат аналог или са на конкурентана цена спрямо останалите производители; създаване на възможност от структуриране на връзки в системата чрез система от обучение на персонала за обслужване на новите производства.

До каква степен политическата обстановка към момента влияе върху икономическата стабилност на производствените, вътрешните и външните търговски взаимоотношения?

Политиката се гради на основите на икономиката. Силните икономически държава се превръщат днес в диктатори на свoите амбиции, а не на реалните основи на икономиката в световен мащаб. Други не съблюдават ничии правила и изграждат собствени, които са изгодни за тях, но не са валидни за развитието на обществото.

Самите производства, предназначени било за вътрешен или международен пазар, пораждат икономическа стабилност. Въпросът обаче е какво следва от това, че дадено предприятие заработи и започне да създава икономическа стабилност? Криворазбрано е мнението, че извършените разходи са натрупали такива стойности, които да превърнат натрупания капитал във възможността да се възпроизвежда. В случаите на върхови производства винаги се стига до световен прелом.

Така е и сега. Но могат да бъдат изградени такива стабилни обединения от фирми, които да не се разпадат при преходите или при преструктуриранията на обществените групи. Сега се извършва пренастройка, а не перестройка. Мисля, че никой не постига това, което е очаквал, защото никой не се опитва паралелно с края да сложи и началото. Изводът е: Не слагай край на нещо, ако не знаеш каква алтернатива да предложиш.

Старите порядки не създават условия за развитието на вътрешния и на външния пазар. Вътрешният се определя от местните политически сили, а външният е свързан със световните такива. Всеки следва да се съобразява и с двете. Ако основата на философията ни стане да изградим новата система обърната с любов към човека и в негова полза, то няма да е далече и началото на новите икономически и политически отношения, които ще гарантират стабилното развитие на системата. Именно в това се състои пренастройката.

980932

Как екипът ви от млади специалисти стигна до разработката на керамичен пчелен кошер, който не само, че защитава пчелите, но и позволява да се увеличи добивът на мед?

Не знаем дали добивът ще се увеличи, но със сигурност ще се подобри качеството на меда. По време на своя стаж младите специалисти участват в обсъждането на резултатите от експериментите в лабораторията ни на различни смеси от глина и с различна едрина на зърната. При представянето на новия продукт "екоизола" се демонстрираха смеси със различни едрини на зърната, които са на основа керамични материали от суровини и отпадъци от други производства.

Докладва се за поведението им при процеса микровълново сушене при различни дължини на вълната и модулиране на честотите. Отчетените стойности и характеристиките на микровълните при процесите сушене и печене показаха поведения, доказващи преимуществата, защо керамиката е по-добра от дървото. Керамичната маса с определени характеристики променя проникването на вълната след постигане на определена плътност.

Така логически беше допуснато какво се случва с пчелите в и извън кошера и така се роди експериментът, който ще се опитаме да проследим заедно и ще се опитаме да докажем решаващата роля на керамиката в икономиката на бъдещето. Проведе се широк маркетинг във времето назад, относно изучаването на пчелите в публикации от цял свят. Това е основата.

На какво ниво според вас е българският научно-техничен потенциал днес?

Младите са добри и търсят изява, искат се обаче нови ръководители. Пречат липсата на дългосрочни стратегии и съответните инструменти и средства от страна на държавата, които да се пренасочат към обществено полезни задачи. Нивото е добро – децата имат дарбата да са новатори. Това ще им даде огромен шанс, ние може би няма да сме свидетели, но те - нашите деца - ще сложат точката и главната буква на новите устройства на обществото.

На кои световни фирми може да бъде конкуренция българското керамично производство?

В зависимост от пазари и региони – на фирми от Германия, Италия, Франция, Испания, Гърция, Русия. А ако говорим за производителности над 30 млн. усл. тухли годишно – и Китай. При нас работи девизът "Няма слаби страни, има неизползвани възможности!"

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар