Вход | Регистрация

Инфоден по повод Европейски ден за борба с трафика на хора

Инфоден по повод Европейски ден за борба с трафика на хора
Снимка: Thinkstock/Guliver

Информационна кампания под мотото "По-информирани днес, по-сигурни утре!” ще се проведе във Велико Търново. Поводът е днешният 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора.

С проявата са ангажирани местната комисия за борба с трафика на хора и Общината. Тя ще бъде като отговор на факта, че все още малко хора знаят какво значи трафик, как да се предпазят и къде да потърсят помощ при нужда. Основните цели на кампанията са да подобри информираността на младите хора и широката общественост относно проблема "Трафик на хора” и така да се повиши чувствителността към него; да ангажира гражданското общество, властите, институциите и възможността да помагат за ограничаването на проблема на местно ниво; да стимулира младите хора да бъдат по-информирани и по-предпазливи.

Кампанията стартира с обособяването на информационни кътове във всички училища /СОУ и гимназии/ във В. Търново и с обучения на учениците по темата. Към кампанията се присъединяват и Центровете за работа с деца и младежи "Отвори очи” в малките населени места в общината, като в с. Ресен вече се състоя тренинг, свързан с Трафика на хора.

Местната комисия за борба с трафика на хора ще проведе и анкетно проучване сред населението на В. Търново, което да отчете информираността и нагласите по отношение на това престъпление.

Днес, от 17.00 часа пред Община В. Търново ученици-доброволци към местната комисия ще оформят информационен кът и ще раздават сини сърца – символ на подкрепа към жертвите на трафик на хора и ще апелират към всички граждани и гости на гарада "По-информирани днес, по-сигурни утре!”

Русе

По повод 18 октомври, Местната комисия за борба с трафика на хора  в Русе, съвместно с Гранична полиция, МВР, ДАНС, ДАЗД,  РИО и неправителствени организации  започват също информационна кампания. Гражданите, представители на различни институции и неправителствени организации ще имат възможност да обсъдят проблемите, свързани с трафика на хора и превенцията му.

В кампанията ще се включат  ученици от АГ "Гео Милев”, СОУПНЕ "Фридрих Шилер”, Професионална гимназия по облекло "Недка Иван Лазарова”, СОУ "Васил Левски” и др.  

От 11.30 ч. до 12.00 ч. днес, в Английска гимназия "Гео Милев” доброволци ще раздават информационни материали.  Учениците ще се присъединят към инициативата на ООН – Сини сърца, която има за цел да информира обществото за проблема с трафика на хора и по този начин да се бори с равнодушието към заплахата. В АГ "Гео Милев” е обявен конкурс за написване на есе на български и на английски език на тема "Трафикът на хора – Модерното робство” и конкурс за изработване на колажи.  

Жертвите на трафик от България се увеличават и основната причина за това е бедността. Трафикантите най-често предлагат фалшиви обяви за  работа. Официалната статистика на ЕС сочи, че 76% от трафика на хора е с цел сексуална експлоатация и 14% с цел трудова експлоатация.

Броят на хората, станали жертва на трафик, не е намалял, откакто България е член на ЕС. За да се предпазят от трафик, хората, които възнамеряват да работят в чужбина, със сигурност трябва много внимателно да оглеждат обявите и фирмите.  Не трябва да си дават личната карта на никого. Добре е да имат СИМ карта, която поддържа роуминг и техните близки в България да разполагат с адреса и телефона им в чужбина.

По данни на специалната комисия на Европейския парламент, 880 000 души в ЕС работят в робски условия, а повече от една четвърт от тях (270 000) са жертва на сексуална експлоатация. Годишният оборот от търговията с хора е €25 млрд. Незаконната търговия с органи носи от €18 до €26 млрд., а киберпрестъпността - €290 млрд.

 

<< Sever.bg във Facebook >>





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар