Вход | Регистрация

Кв. „Кольо Фичето“ – най-желаното място за живеене във Велико Търново

Кв. „Кольо Фичето“ – най-желаното място за живеене във Велико Търново
Снимка: Север.бг

Квартал "Кольо Фичето" е най-западният квартал на Велико Търново. Той е един от най-развитите  и комуникативни райони в града. В него са построени големи  магазини и търговски центрове и е предпочитано място за инвестиции. Жителите му, обикновени граждани, го наричат с усмивка "кварталът на богатите" – не, защото тук живеят финансово свободни хора, а защото условията максимално се доближават до необходимите за нормален живот.

На територията на квартала се намира Националният военен университет "Васил Левски”, бившият Mедицински колеж, чиято сграда /корпус 4/ сега се ползва от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" , корпус 3 на университета, две училища - СОУ "Емилиян Станев” и Професионална гимназия по електроника "А. С. Попов”, две целодневни детски градини и ясла. Недалеч се намира и Спортен комплекс "Ивайло", с изграден стадион.

В квартала е построен и Дворецът на културата и спорта "Васил Левски" – съоръжение, което често е домакин на различни културни и спортни събития с национален и международен характер.

Тук е построен и първият извънстоличен МОЛ - CENTRALL MALL , който жителите и гостите на града могат да посетят в свободното си време. Има кино, аптеки, заведения и множество магазини, предлагащи необходимите стоки и услуги на жителите. На близки разстояния са изградени офисите на телевизионни и интернет доставчици.

Квартал "Колю Фичето" е разположен на много контактно място. На северната му страна магистралата от София преминава в главен път, който отвежда до центъра на града по бул. "България", от западната му страна минава пътят София- Варна, а от южната е един от главните булеварди на Велико Търново – "Никола Габровски". Кварталът се обслужва от три автобусни линии – 2, 5 и 110.

Наскоро  Община Велико Търново проведе допитване сред жителите на града и квартал "Кольо Фичето" бе определен като най-предпочитаното място за живеене. Освен това районът е водещ в класацията и за най-безопасно място в града.

Голяма част от жителите също определят района като много добре организиран, откъм комуникации и място за отдих. Обновеният по проект парк наричат "белия дроб на квартала". От рано сутрин, до късно вечер той предлага възможност за разходка и релакс на по-възрастните, и игра на специално оборудвана площадка за децата. Флората е смесена, а представители на фауната са множество гълъби и "обществени бездомни любимци".

Разбира се, винаги има какво още да се желае. Често спокойният сън на жителите е нарушаван от форсирането на мощни автомобили и мотори, с които безразсъдни шофьори си устройват гонки по ул. "Полтава" и ул. "Симеон Велики" на правата отсечка в участъка до МОЛ-а. В това отношение гражданите проявяват активност и своевременно информират органите на реда.

Майките на децата до 10-12-годишна възраст с известна носталгия си спомнят за времето, в което в МОЛ-а, освен магазини и заведения, е имало и детски клуб, в който с часове малчуганите са се занимавали по интереси, а родителите им, вършейки работата, са били спокойни, че преподавателите, освен с игра, ще занимават децата им с полезни неща, като ги научат на нещо ново. От няколко години такъв център в квартала няма.

Собствениците на магазини биха били доволни, ако управата на града реши проблема с паркирането. Често пред обектите им се оставят автомобили, които, въпреки забранителните знаци за паркиране, затрудняват снабдяването на магазините. И според шофьорите е крайно време да се помисли за решаването на този проблем.

Забележка се отправя и за недотам облагороденото пространство около наскоро отворен голям магазин от известна верига – в близост до него тротоарите са разбити и неразчистени от строителни отпадъци - камъни и плочи, които препятстват спокойното придвижване на пешеходците. В определени участъци те трябва да се движат по пътното платно, което застрашава сигурността им на пътя от преминаващите автомобили.

Жителите на квартал "Триъгълника", както още наричат "Кольо Фичето" , се надяват и районът около Спортната зала да бъде обновен и почистен. Разбитите и пропаднали стъпала към площадката пред главния вход на залата не само, че са опасни /най-вече в тъмната част на денонощието!/, но са и грозна гледка през деня.

Иначе, кварталът, построен в средата на 70-те години, си има всичко откъм инфраструктура и добре планирани архитектурни решения. А това за един относително нормален и спокоен живот никак не е маловажно, категорични са повечето жители на "Кольо Фичето".

И, колкото и да е трудно понякога да се усмихнеш дори, тук сякаш топлината в сърцето ти идва естествено, когато чуеш глъчката на детското безгрижие или крадешком погледнеш прегърнатите влюбени на пейките… в парка.  Защото, както се изрази един "кореняк" жител на квартала: "Тук има много деца и чест им прави на тези смели родители, които, въпреки трудния живот, раждат нови българи."…

А чувството е неописуемо, когато слънцето огрява сутрин квартала…

__________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар