Вход | Регистрация

Коледен кулинарен конкурс във Велико Търново

Коледен кулинарен конкурс във Велико Търново
Снимка: Север.бг

Кулинари от община Велико Търново премериха сили в Коледен конкурс днес, организиран от местната администрация.

Повече от 20 сладки и солени изкушения участваха в надпревара. След тях коледни меденки, тиквеник, баклава, рождествената питка, медена къщичка, пита цвете, млин, курабйики, килифарска баница, торта елха. Участниците бяха Светлана Дюлгерова, Тодорка Иванова, Мирослава Цонева, Йоана Миланова и клуб "Традиция" при читалище "Напредък 1884" в Килифарево.

Компетентно жури в състав Жени Сапунджиева, председател на областния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Велико Търново, Миглена Петкова, етнограф в регионалния исторически музей и Иван Димитров, гл. експерт в отдел "Култура и туризъм" при Община Велико Търново определи победителите.

1145484

Първото място за цялостно представяне спечели читалището в Килифарево, което се представи с красиво украсена трапеза за Бъдни вечер,  курабийки по рецепта от XIX век, баница, тиквеник, пита. Неговите представители получиха мултикукър, предоставен от голяма търговска верига за техника.

Второто място и хлебопекарната отидоха при Мирослава Цонева, за рождествената пита – обреден хляб за Бъдни вечер. На него бе изобразен кръст, пиленца, слънце и дрянови клонки. Символизира плодородието. Третото място също е за Цонева, за приказната медена къщичка. За нея домакинята получи съд за готвене на пара.

Ето какво каза за Север.бг победителят, хаджи Роман Петров, от клуб "Традиция" към читалището в Килифарево:

"Клуб традиция тази година участва в кулинарна изложба с печива, които са приготвени по автентични рецепти от Килифарево. Искахме да пресъздадем вкусовите качества на предците ни и да напомним за онези богати традиции, които са съществували в XIX век. Неслучайно първата фабрика за макарони и бяло брашно на Балканския полуостров  била построена от Ангел Попов в Килифарево през 1862 година. 10 години по-късно, във Велико Търново той построява и първата фабрика за хартия на Балканите. Характерното за Килифарево е, че освен кравайчетата, девойките и момиченцата били гощаване в дома си или на гости със специални курабийки, т.нар. майчина милувка. Тях представяме тук. Направени са по запазена рецепта, от XIX век. За всяка от курабийките е имало наричания. Иконата на Майката Божия също е неизменна част от трапезата на Бъдни вечер. В Килифарево тя се измивала със светена вода".

1145482

Най-атрактивно кулинарно изкушения бе коледната медена къщичка на Мирослава Цонева, приготвена за седмица.

Изработена е изцяло от ядливи продукти. Съставена е от медени блатове. Част от покрива е с вафлени кори, а керемидите са зърнени блокчета със сладък пълнеж. Оградата е от солети, снежният човек в двора е от захарна маса, туите са от желирани ментови бонбони.

"За подпорки съм използвала захарно тесто и коледни пръчици. Прозорците са направени от натрошени разтопени карамелени бонбони, които при печене се разтопяват и имитират стъкълце. Специлно този модел за първи път го правя. Преди съм изработвала по-малки къщички. Децата много я харесват и започват да си я похапват, когато свършат всички сладки и курабийки. Тя е последното изкушение", усмихва се Цонева.

Всички участници в празничния кулинарен конкурс получиха награди и от Община Велико Търново.

 << Sever.bg във Facebook >>

 

 

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар