Вход | Регистрация

Музей на туризма и туристическите спортове в Ксилифор

Музей на туризма и туристическите спортове в Ксилифор
Снимка: Север.бг

Музеят на туризма и туристическите спортове, помещаващ в хотел "Момина крепост" в местността Ксилифор, е открит на 25 септември 2009 година на тържествена церемония от замесник-министъра на енергетиката и туризма Иво Икономов и председателя на Туристическо дружество "Трапезица 1902" Паскал Паскалев.

В присъствието на голяма част от интелектуалния и политически елит на Велико Търново и Горна Оряховица присъства на представянето на изключително любопитната музейна сбирка, показваща не само 107-годишната история на едно от най-старите туристически дружества в страната, а и миналото на планинарството и алпинизма като цяло.

Всъщност, експозицията не отговаря съвсем на общоприетото понятие за музей, защото включва и предмети от съвремието ни, което я прави както по-нетрадиционна, така и по-успешна в стремежа й да представи пред посетителите възможно най-обхватно и колоритно историята на хилядите смели мъже и жени, дръзнали да се изправят срещу вертикалната, покрита с лед и сняг скална стена, деляща ги от върха, славата и вътрешното удовлетворение. От всичко, което си заслужава да изпита човек...

Сбирката на Музея на туризма и туристическите спортове няма аналог нито у нас, нито на Балканския полуостров. Целта, която си поставят от Туристическо дружество "Трапезица 1902", е да позволят на посетителите да се докоснат до планинарството по начин, по който не могат да го направят с един приятен, тонизиращ излет сред природата за прочистване на дробовете и стимулиране на храносмилането. От ръководството на организацията се надяват експозицията им да вдъхнови и стимулира младите гости на Ксилифор и да им покаже един истински вълнуващ свят, за да се докоснеш до който трябва да положиш доста усилия, но за сметка на това биваш възнаграден с несравнимо великолепие.

Създаването на Музея на туризма и туристическите спортове е замислено още през 2006 година, когато специалистите от Регионалния исторически музей Васил Мутафов и Виолета Драганова разработват с помощта на екипа на "Трапезица 1902" тематико-експозиционен план и започват проучвателна и събирателска работа. Тласък на реализацията на проекта даде възстановяването на традицията на коледните благотворителни балове, организирани от Туристическото дружество.От тези инициативи са събрани допълнителни средства, които се използват за различни положителни за природата и развитието на туризма начинания.
 
Така, с помощта на дарители и собствени средства на "Трапезица 1902", необходимите за реализирането на инициативата пари са набавени и започва реалната работа по устройването на музея. Сбирката се помещава в две зали в хотел "Момина крепост" и освен вълнуващите и любопитни експонати включва 36 табла, представящи на посетителите 350 прекрасни фотографии от различни точки на света.

Музейните експонати, сред които документи, печатни издания на дружеството, отличителни знаци, награди, информационни материали за дейността на "Трапезица 1902" през годините, са подредени така, че карат гостите да се пренасят мислено в света на алпинизма и планинарството. За това особено много допринасят туристическите и алпийски пособия, екипировка и вещи на планинари от няколко различни поколения, които нагледно показват огромното развитие на този спорт и подвига, представляващ всяко изкачване в планината преди около половин век.

Редица изявени български планинари и алпинисти са дарили свои снимки, екипировка и награди, за да обогатят музейната колекция. Сред тях са Димитър Шербетов, Димитър Геров, Стоян Петров, Тотю Дюлгеров, Яневка Исапова, Евдокия Шипчанова, Димитър Богданов, Здравко Николов, Ганка Карагеоргиева, Енчо Русев, Ангел Ганцаров, Боянка Василева, Наталия Атанасова, Евгения Пангелова, Борислав Кенаров, Иван Сираков, Наталия Димирова, Благовест Лазаров, Калин Гърбов, Милен Видиновски, Цвета Кожухарова, Ина и Тодор Джамбазови, Сандю Бешев, Малчо Малчев, Орлин Чачановски, Марин Хараланов.

Едни от най-ценните експонати, представени в музея, са уставът на Туристическото дружество от 1903 година и оригиналната партитура с химна на българските туристи по музика на Иван Константинов и текст на Кирил Христов, написан през 1904 година. Голямо любопитство предизвикват и рекламата за първата безплатна туристическа спалня за учащи се, първият пътеводител на Велико Търново и околностите му (1907 година), снимки на първата хижа на хълма Царевец, открита през 1922 година, оригиналният печат и устав на ЮТС "Царевец". Посетителите остават изненадани от панорамните снимки на Велико Търново, най-старата от които е правена през 1870 година, престижните отличия и награди на спортистите от дружеството...

Безспорно най-значимият в световен план експонат обаче е пикелът на Юнко Табей - японската алпинистка, която е първата жена, изкачила Еверест. Музейната сбирка е отворена за нови дарения, които да я направят по-привлекателна и образователна за посетителите. Дори и в сегашния си вид обаче, тя е едно място, което наистина си заслужава да посетите.

Експозицята е отворена за посещения всеки ден от 10 до 17 часа. За заявки и информация – Велико Търново, тел./факс : 062/ 63 58 23; 062/ 62 34 10; e-mail:[email protected]

_________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар