Вход | Регистрация

Нощ на литературата в 11 български града!

Русе, В.Търново и Габрово са сред тях, на 13 май ви очаква литературно запознанство със съвременни автори

Нощ на литературата в 11 български града!
Снимка: Thinkstock/Guliver

Нощ на литературата 2015 ще се състои за четвърта година у нас на 13 май. От 18 ч. започват различни публични прояви в градовете: Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

Ще има четения в определени градски пространства, като на всеки половин час актьори ще четат откъси от произведения на съвременната европейска литература, издадени след 2000 г. На всяко от избраните места ще има по един актьор, който ще чете един и същи откъс.

Посетителите ще имат за задача да събират печати от вско едно място в специална карта. За събралите всички печати ще има специални награди. 

В София ще бъдат организирани 12 читателски гнезда в района на ул. "Оборище" и "Шипка" (НХА, САБ, СБХ, НМУ "Любомир Пипков", Чехословашки клуб "Т. Г. Масарик" и др.).

В Русе ще бъдат организирани пет читателски точки - Дом Канети (ул. Славянска 12), в беседката пред Регионална библиотека "Любен Каравелов”, в Културен център BH (ул. Добруджа 4), край Вазата в Парка на Младежта и в ресторант "Понтона” на кея. 

На публиката ще станат достояние литературни творби на автори от България, Испания, Македония и Полша. По повод 110-годишнината от рождението на Елиас Канети специален акцент в програмата за Русе са четения на откъси от негови произведения.

Четенията във Велико Търново ще бъдат в Регионална народна библиотека "П. Р. Славейков" (ул. "Иванка Ботева" 2) – 18.00-21.00 ч.; Изложбени зали "Рафаел Михайлов" – Конферентна зала (ул. "Р. Михайлов" 2) – 17.00-19.00 ч.; Филиал на РНБ "П. Р. Славейков" – кв. "Бузлуджа" (ул. "Деню Чоканов" 8) – 17.30-19.30 ч.

В четенията ще се включат изявени български поети и писатели от В. Търново и научни дейци и студенти от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", творци от литературния клуб "Н. Й. Вапцаров" към Военния клуб и любители на литературата, както и ученици от елитни великотърновски гимназии.

В Габрово Нощта на литературата ще протече на открита сцена на ул. "Радецка”. Очаква се допълнителна информация.

Организатори на българската Нощ на литературата са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България (Австрийско посолство, Британски съвет,Гьоте-институт, Институт Сервантес, Полски институт, Унгарски културен институт, Чешки център), но така също и Руски културно-информационен център, КИЦ на Р. Македония, Представителство на ЕК в България, сдружението "София Поетики" и Фондация "Детски книги", с подкрепата на Столична община и медийното партньорство на Българското национално радио, "Аз чета" и сайта Peika.bg. 

Програмата на събитието може да намерите на: www.noshtnaliteraturata.bg

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар