Вход | Регистрация

Поглед към Велико Търново в миналото

Поглед към Велико Търново в миналото
Държавен архив - Велико Търново

Държавният архив във Велико Търново подготви и предостави богат снимков материал, включващ важни документи, свързани с историята на празника на старата столица – 22 март.

Именно по повод празника на старата столица тези любопитни и прелюбопитни документи и снимки са събрани в дигитална изложба, озаглавена "Поглед към миналото".

1229661

Сред документите са протокол от Градско общинско управление от 1924 г., с който се приема за официален празник  на града  22 март. Показана е и програма за предстоящото честване през 1942 г., на която са изписани имената на благодетелите на града, както и фотоси на старо Търново с емблематични сгради и местности.

1229664

Много са известните мъже, допринесли за развитието на Велико Търново. Те изиграват значима роля като подкрепят финансово просветата и благодарение на техния идеализъм съществуват голяма част от училищата и читалищата. Михаил Кифалов е един от първите благодетели на народното просвещение, който завещава имотите си за създаване на болница и училище в Търново.

1229663

Силвестър Пенов и Козма Тричков също завещават част от състоянието си на Мъжката гимназия "Свети Кирил”, като в знак на благодарност към делото им е поставена мемориална плоча.

1229665

Внушителен обем документи във фондовете на Държавен архив – Велико Търново свидетелстват за дарения в полза на здравеопазването. Четвъртата болница, открита в България преди Освобождението е тази във Велико Търново през 1867 г. и е първата, основана и открита по българска инициатива, отново с финансовата помощ на тези родолюбиви българи, без намеса на турската власт.

1229666

Снимките от края на IXX век и документи от началото на XX век са особено интересни и атрактивни и представят малко известни факти от новата история на Велико Търново, както и уникални снимки на града и ландшафта от онова време.

1229662

Държавен архив разполага с богат снимков материал, запазил облика на старо Търново. Интерес предизвикват снимките на емблематични сгради за периода от  1909 г. до около 1930 г., на улици, църкви, мостове над р. Янтра, Самоводската чаршия, част от които са обект на настоящата изложба.

Изложбата представлява важна част и от кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата, показвайки европейските влияния и тенденции в Търновската култура и архитектура. Може да се види на сайта на Велико Търново за кандидатурата за европейска столица на културата през 2019 г.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар