Вход | Регистрация

Поетичната книга "Четири" представиха авторите й във Велико Търново

В изданието са включени английска поезия, класика, бял стих и източни форми

Поетичната книга "Четири" представиха авторите й във Велико Търново
Снимка: Север.бг

Първата книга на проект "Четири" бе представена снощи в книжарница "Хеликон". Творбите в изданието са дело на четирима поети - Ина Крейн, Весислава Савова, Иван Христов и Павлина Гатева. В книгата са включени различни по стил, но с обща тематика, класически и модерни стихове, бели стихове и източни поетически форми.

"Философска, нежна, лирична, пъстра" - така Ина Крейн описа от името на колегите си първата обща поетична книга. По думите й "движещата сила и музата за написването на стиховете и издаването на произведението са любовта, прошката, смисълът на човешката екзистенция, търсенето на същността на човешката душа". Това всъщност ги е събрало и като съавтори на "Четири", макар да са много различни помежду си - и като възраст, и като темперамент, и като светоусещане.

Авторите определят себе си като "четирите посоки на света, като четирите основни цвята в палитрата на дъгата и като четирите възрасти". Ина е от Пиринска Македония, Иван е от Трънския край, а Весислава и Павлина са от София.

Идеята, заложена в книгата, е във всеки един момент читателят да може да си избере различен цикъл стихове. Ина Крейн и Весислава Савова са авторки на английска поезия. Поотделно Ина пише за топлия юг, а Веси набляга на хайку и източните форми. Поезията на Иван Христов е изцяло от класически стихове, а Павлина Гатева е заложила на  разчупения и модерен бял стих. В творбите и на четиримата творци се усеща отпечатъкът на родния край, което прави поезията им още по-задушевна.

Издаването на "Сборник с фантастика" и "Сборник с еротични разкази" са плановете, които имат творците за следващи общи проекти. Желанието им е отново да покажат четири различни гледни точки, за да бъде интересно на читателите.

"Проектът е отворен. Не е задължително четиримата автори да са едни и същи, но във всяка една книга, която проект "Четири" ще представя из страната, ще бъдат четирима творци", уточни Ина Крейн. 

Книгата вече е представена в Перник, Пловдив, Добрич, Горна Оряховица и Велико Търново. Премиерата ще бъде на 8 юни в София. Желанието на творците е да стигнат до всички градове в четирите посоки на България, след което да се захванат със следващия проект.







Докладвай за нередност в статията
Добави коментар