Вход | Регистрация

Поредната тухла в стената - 25 години по-късно

Поредната тухла в стената - 25 години по-късно
Lee Corkran - DoD photo, USA

Тънка павирана линия напомня за физическия и идеологически раздел между Изтока и Запада в центъра на днешен Берлин. От 25 години Берлинската стена не съществува, но това не е много сигурно за идеологията и политиката на световните сили днес.

Berliner Mauer е изградена за една нощ - на 13-ти август 1961 г. берлинчани осъмват с дълга 66,5 км ограда от бодлива тел, която става символ на Студената война между страните от Източния блок и Западния блок.

Поставянето й цели да спре преминаването на източногерманци в Западна Германия, след като територията на Берлин е поделена между страните победителки от Втората световна война - СССР контролира източната зона /по-късно ГДР/, а САЩ, Великобритания и Франция три западни зони.

За една нощ много германски семейства се оказват разделени заради политическите интереси в Европа и САЩ и така цели 28 години.

Строителството и надграждането на Стената продължава от 1962 до 1975 г., като напълно построената стена била 155 км и се е състояла от 45 хиляди бетонни блокове с размери 3,6 на 1,5 метра, със закръглен връх, затрудняващ опитите за бягство. Това обаче не спира над 5 хил. души да избягат на Запад.

Всички сгради около Берлинската стена били разрушени, с което се образувала така наречената Мъртва зона, където били поставени мини. На вишки пък стоели патрули, които стреляли на месо.

Между 136 и 245 граждани на ГДР губят живота си при опит да преодолеят Стената и да търсят по-добър живот на Запад. Сред най-оригиналните опити за бягство са прокопаване на 149-метров тунел, полет с делтаплан или преминаване през канализацията.

Събарянето на Берлинската стена започва на 9 ноември 1989 г. с отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република от тогавашния министър-председател на Правителството на Източна Германия Гюнтер Шабовски.

След падането й граждани на Берлин вземат части от нея за спомен, а други се продават по интернет.

Любопитна последица от тази 28-годишна граница между Изтока и Запада е установеното психическо заболяване, наречено Mauerkrankheit, или "Стенна болест”.  То се изразява в страх от затворени пространства, мания за преследване и е типично за гражданите на Източна Германия.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар