Вход | Регистрация

Проф. Кобаяши: Всички студенти трябва да знаят основите на математика и физика

Проф. Кобаяши: Всички студенти трябва да знаят основите на математика и физика
Снимка: Север.бг
Той е най-големият специалист на Япония по електромагнетизъм и организатор на всички конференции в тази област в тихоокеанския регион. Декан е на Департамента по електротехника електроника и комуникационна техника в Университет Чуо, Токио. Биографията му е включена в енциклопедията "Кой кой е в електромагнетизма". От 2003 г е Fellow  (най-високото почетно звание) на Електромагнитната академия в САЩ. Член е на Постоянния комитет на Международния симпозиум "Напредък в електромагнитните изследвания" (PIERS - Progress In Electromagnetics Research Symposium).

Японският учен е за първи път в България по покана на свой колега от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", проф. Георги Георгиев. Повод за посещението му е важно предложение към ректорите на двата университета в града - ВТУ и НВУ "Васил Левски". След лекцията, която изнесе пред курсанти и преподаватели, отдели малко време, за да сподели за читателите на Север.бг какво е важно да знаят студентите в Япония.

Къде е мястото на физиката в научно-интелектуалната база на японската нация?

В повечето университети студентите трябва да знаят както физика, така и математика и това е задължителнио за всички инженерни факултети. В математичната област е необходимо да се знае алгебра, диференциално и интегрално смятане и числени методи. Във физиката трябва да се знае електромагнитна теотия, теория на веригите, някои познания от квантова механика.

Аз преподавам в електроинженерен факултет и независимо от департамента на факултета всички студенти са задължени да знаят основите на математиката и физиката. Положението при нас в момента е такова, а може би и в България, че повечето студенти използват персонални компютри за игри, вместо да се занимават с усвояването на фундаментални научни познания.

Но, за да получат добра работа в бъдеще, задължително трябва да имат основни познания по математика и физика. В момента Япония има проблем, но той може да съществува и в други страни - във всяко време може да се намерят добри студенти. По-рано тези добри студенти са харесвали основните науки. Сега, за съжаление, повечето се ориентират към приложимите компютърни науки и това е жалко.

 

Какво е отношението на японските политици и правителства към науката?

Има няколко организации, но най-важната от тях е Министерството на образованието. Имаме и много близки връзки с правителствена организация, която се нарича GSP - общество за представяне на науката и е под егидата на министерството на образованието. Те правят усилие да дават повече пари за образованието на добрите студенти.

 

Какво е участието на японските физици в проекта ЦЕРН?

Аз работя в областта на електромагнетизма и не бих могъл да говоря по темата.

 

А какво ще кажете за мястото на Япония в световната космическа наука?

Имаме специална организация за извършване на космически изследвания, която е на много добро ниво и е известна в света. (Японска агенция за аерокосмически изследвания, основана е на 1 октомври 2003 г. -бел. авт.). В тази област имаме добро сътрудничество със САЩ.

Напоследък в интернет пространството много се заговори за т. нар. "плазмена технология" на Фондация "Кеше", използването на която може да промени пътя на цивилизацията. Какво е вашето отношение по въпроса?

Не съм запознат с темата  и не мога да дам мнение.

За първи път сте в България - какви са впечатленията ви, харесва ли ви Велико Търново?

Да, много ми харесва. Атмосферата е невероятна, българската храна е страшно вкусна. Времето беше много горещо, когато посетихме Царевец. Като цяло съм впечатлен от историческите места в града ви. И това много би подпомогнало организирането на PIERS конференция в България (Международния симпозиум "Напредък в електромагнитните изследвания" , бел. авт.)

Какво е положението сега в Япония след голямото земетресение?

Това беше голямо нещастие. В тези области все още имат големи трудности, но се борят по-бързо да възвърнат нормалния си живот

__________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 

 






Докладвай за нередност в статията
Добави коментар