Вход | Регистрация

СОУ "Вичо Грънчаров" - пример за модерно и успешно училище

СОУ "Вичо Грънчаров" - пример за модерно и успешно училище
личен архив

Историята на училището е, история на просветата в Горна Оряховица. През 1822 г. отец Зотик отваря школо в метоха на манастира "Св. Троица”, а през 1827 г. отец Герасим поставя началото на светското училище. След Освобождението училището става централно за града. В 1937-1938 г. е изградена нова двуетажна сграда, в чиито основи е вграден белият дялан камък на старото училище като символ и завещание. През 70-те години на ХХ в. сградата става триетажна.

Построен е нов физкултурен салон, ученически стол. През 1988 г. е поставено ново начало - основното училище се развива в средно общообразователно. В преустроените помещения през 80-90-те г. на ХХ в., които се превръщат в ателиета по изобразително изкуство, музикални и компютърни кабинети и в новата музикално-изложбена зала, младите таланти показват творческите си възможности. Така е и до ден днешен.

Гордост за СОУ "Вичо Грънчаров” са многото наградени учители и ученици за педагогически и творчески постижения. Често някои от възпитаниците виждаме като лица в известни музикални формати или са с престижни професии в чужбина.

СОУ "Вичо Грънчаров" е пример за едно доста модерно училище в област Велико Търново. Защото ръководството на школото, начело с директора Милчо Савов, който го управлява успешно вече 22 години не се притеснява да изпробва и въвежда новостите, да работи динамично, както и да си сътрудничи с различни организации и фондации.

Такъв пример е от преди два дни, когато в учебното заведение бе открит нов модерен мултифункционалeн кабинет с помощта на Фондация "Америка за България”. Дори директорът Милчо Савов бе удостоен с кристален орел от за проекта.

Новата модерна стая ще се използва засега предимно за часовете по английски език, по информационни технологии и по рисуване. Тенденцията е обаче в него да тече обучение и по останалите предмети. В тази връзка в училището се провежда обучение на учителите за боравене с техниката.

Кабинетът е оборудван със системата HP MultiSeat Computing Solution, която дава възможност да се увеличи броят на компютърните работни места в училище и да се намалят разходите с до 75% чрез по-ефикасно използване на ресурсите. С тази система се създават десетки виртуални работни места върху един реален компютър, при което множество ученици, споделят и използват оптимално общ изчислителен ресурс.

Те разполагат с отделна клавиатура, мишка, монитор и устройство за връзка с хост компютъра. Работят и на интерактивна дъска. Това не е първият такъв модерен кабинет. Училището разполага с още пет подобни.

Интересен предизвиква също и кабинетът по английски език, на доброволката от Корпуса на мира - Клеър Патано. Той е за работа с ученици в извънучебно време и може би е единственият по рода си в региона. В него Клеър помага на учениците да усвояват по-добре родната й реч или национални и популярни американски празници.

Тя работи и индивидуално с тях по собствена педагогическа програма. Осигурила е и с помощта на приятели голяма част от разнообразната литература и сувенири от Америка, с които е пълен кабинетът й. Работната обстановка в него е различна от добре познатия ни школски интериор и постоянно се мени според тематиката на деня. В него се зазиграват игри, слуша се музика, разучават се песни и въобще ... е едно приятно място за свободни разговори. По Коледа, за Св. Валентин се изработват сувенири, а Клеър черпи със сладки.

Горнооряховското училище винаги има силно участие в олимпиади, национални състезание или конкурси. И разбира се, учениците показват винаги много добри резултати и печелят престижни награди, основно по история, руски език, информационни технологии, изобразително изкуство и музика.

Възпитаниците работят добре и по програма УСПЕХ, "Коменски", в кръжоци. В школото има клуб по ръгби, интересни приложни изкуства като моделиране, гравиране, ученически театрален колектив "Мелпомена”, който е също гордост на училището.

Често гости на СОУ "Вичо Грънчаров" са и доброволци от европейски страни. Те идват по спечелени проекти на горнооряховското сдружение "Младежка толерантност" и работят активно с местния Младежки парламент.

Школото от три години е и електронно училище. Всички учители и ученици са доволни от системата, защото учебният процес се проследява доста успешно от всички по веригата родител - ученик - учител.

Освен това малчуганите от началния курс работят по програмата "Envision”. Тя е разработка на български студенти и дава възможност за колективна работа на целия клас с помощта само на един компютър, мултимедия и множество мишки. Идеята с нея е стандартният учебен материал да бъде поднесен по нестандартен начин, както и да се привлече интереса на учениците към него.

Програмата има възможност да отчита и резултатите в реално време и на практика отпада субективизмът при оценяване, тъй като самата програма смята на момента точките на ученика

В системата на обучение е залегнала и екотематиката. Често, освен поучителни уроци в клас, най-малките от началните курсове прилагат наученото в практиката. Те сами засаждат с цветя и дръвчета градинката около училището и се грижат за нея.

Училището си има и собствен сайт, където всеки може да проследи, какво се случва там и какви нови постижения са достигнали децата, гордостта на СОУ "Вичо Грънчаров".

Фотогалерия може да разгледате ТУК

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар