Вход | Регистрация

Скулптори разказват за предизвикателствата на природата в изкуството

Скулптори разказват за предизвикателствата на природата в изкуството
Снимка: Север.бг

Заключителна изложба с фотоси на всички изработени творби на еко арт форума Изкуството в природата "АRT NATURЕ” във великотърновското село Габровци ще бъдат представени днес в хан "Хаджи Николи" във Велико Търново.

В продължение на седмица 10 скулптори от Япония, Южна Корея, Италия, Турция, Германия и България създаваха артинсталации в уникалната атмосфера на природата. Част от по-малките работи също ще бъдат изложени в експозиция, а композицията на Акира Касагава ще бъде експонирана в района на читалището на село Габровци.

За направата на пластиките авторите използваха дървета, камъни, листа и други подходящи природни материали. Всички споделиха прекрасните си впечатления от формата и неговата организация, както и какви са били предизвикателствата от природата към уменията им да творят.

Георги Минчев - участик и организатор от българска страна, благодари на местните жители за  ентусиазма и оказаното пълно съдействие на авторите в тяхното дело. Любопитството към това, което правят, накаара и 9-годишният Велизар Райков от Габровци също да изпробва таланта си. Малчуганът измайстори трактор и обясни, че го е направил "на игра". 

По думите на Георги Минчев творците нямат проблем с факта, че трябва да оставят творбите си сред природата. Те участват в много други подобни форуми и за тях това е нормално. Те са дошли със собствените си идеи, а работите им са резултат и плод на ангажираността им с този вид дейност.

Елена Роднини от Италия реши на място каква да бъде творбата й, съобразявайки се с даденостите в района. Първоначалната й идея била да направи нещо от камък. Впечатлили я реката, дърветата, гората - природата като цяло.

"Проектът беше много интересен за мен, защото е възможност да мисля за творбата като нещо, което излиза от красотата на природата. Освен това беше много интересно да бъда сред други творци и местни хора. В конкретния проект природата ме провокира, защото всичко идва от спомените и от нещата, които носим в себе си. Тази форма на изкуство ще създаде впечатления у хората за съвременното творчество, което се налага в днешно време. Ще взема със себе си спомените", обясни Елена.

Любен Кулелиев и Добрин Атанасов представляват най-старата арт организация в България "Изкуство в действие", учредена още през 1990 г. Членове са и на Центъра за неформално образование и културна дейност "Алос", учредена през 2003 г. с насока към образователни проекти.

Две от нещата, които те псъздадоха, са част от започнатия нов проект "Някои го предпочитат аналогово". Творбите им действат на подсъзнанието и имат закачлив елемент. В конкретния случай авторите са провокирани от природните материали дърво и камък - освен че имат своя аура, въздействат по определен начин.  Претворили са материала в посока на своите идеи, като са ги пообогатили с някои елементи.

"Тръгнахме от изходни позиции за някакво движение, повторяемост и цикличност. В началото идеята е неопределена. Обикновено започваме да правим нещо, в последствие материалът повежда работата. Инсталациите ни са кинетични. При нас самата форма на нещото, което седи статично, не е водещо в работите ни, а движението, което е в интеракция с човек, който играе с него. Тогава нещата се случват. идеята е да се търси контрапункт на това, което в момента доминира. Останалото е забавление"разказваха те.

Корейците споделиха, че са очаровани от природата и хората, и при възможност, отново ще дойдат в България. Щастливи са, че са участвали в еко проекта "Изкуство в природата" и изобщо в представянето на подобно изкуство в България. А още повече, че трима от известните им автори имат възможността да се включат в творческата атмосфера у нас.

Такаши Икезава от Токио, Япония е провокиран от цвета на земята, особеностите на мястото, с неговите скали, червеният цвят на пръстта - смесването на двете материи, на много прости елементи. Харесват му природата и хората и отново би дошъл. Най-голямо впечатление му е направила реката и природата около нея. Концепцията му е "Един еталон, един свят" - връзката между всички елементи - вода, въздух, природа... На момента се възползва от хубавите гледки и на място решава каква да бъде творбата му. "Всичко, което ме докосва, ме кара да реша какво да сътворя", лаконичен бе Такаши.

Целият проект бе  заснет на филм, който ще бъде презентиран на различни форуми за екология, културен туризъм и "изкуство в природата".

Група "Дупини", организатор на арт форума "Изкуство в природата" е регистрирана като гражданско сдружение през 2000 г. В продължение на около 9 години организира пленери в изоставената махала Дупини /Горни Еньовец/, което се намира на около 4 км от с. Габровци. Пълно съдействие и подкрепа за реализирането на инициативата заслуга има и Община Велико Търново, Държавно горско стопанство "Болярка", сдружение "Габровци 2006", Кметството в Габровци, СБХ и спонсори.

__________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 






Докладвай за нередност в статията
Добави коментар