Вход | Регистрация

Честит първи учебен ден и на добър час!

Честит първи учебен ден и на добър час!
Снимка: Булфото

Проблем с откриването на първия учебен ден днес няма да има въпреки неприключилите в някои училища ремонти, обясни за БНР министърът на образованието и науката Анелия Клисарова.

65 000 първокласници ще влязат за първи път в класните стаи. Училищният звънец ще удари за над 755 000 ученици и 127 000 учители. Ремонтите не са приключили в 77 yчебни заведения, но това няма да попречи на започването на учебния процес. Всички безплатни учебници за децата до 7-и клас вече са доставени по училищата. Ученическите бележници са на цена 13 ст, а личните карти – 3 ст.

Приети и записани са всички деца на 5 и 6-годишна възраст, чиито родители са подали молби за предучилищна подготовка.  

Очаква се през октомври МОН да предложи още 23 училища да станат защитени. В момента те са 127.  

Община Велико Търново ще подари днес на 750-те първокласници книжки за историята на старата българска столица и нейното настояще. Специалното илюстровано издание се нарича "Пътешествията на първокласника". Повече от 60 училища във Великотърновска област ще подкрепят кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019-а г.

В първия учебен ден те ще издигнат транспаранти с мотото на кампанията "Велико Търново - духовна столица на Европа". Учители и ученици ще представят идеите си за събития в подкрепа на тази кандидатура. Най-интересните предложения на училищата ще бъдат отличени и ще станат част от документите, с които Велико Търново ще се бори за престижното звание в областта на културата в Европа.

Всички 399 първокласници в община Ловеч ще получат в първия учебен ден заедно с учебниците си книжка с приказки с пожелание лично от кмета Минчо Казанджиев, информират от местната администрация. "Обръщам се към вас, които за първи път ще прекрачите прага на училището – се казва в пожеланието. – Подайте с вяра и доверие ръка на своите учители, за да ви поведат по пътя на мъдростта и знанието. Пожелавам ви щастливо детство и успехи в учението!"

Лично Казанджиев ще поздрави лично първолаците в ОУ "Христо Никифиров", където на 16 септември ще открие новата учебна година. Експертите по образование в общината отчитат увеличение на първокласниците тази година. Само в ОУ "Васил Левски" в Ловеч прага на родното училище за пръв път ще прекрачат ученици, формиращи цели пет паралелки.

Тържественото откриване на новата 2013-2014 учебна година в Габровските учебни заведения ще се проведе в 10.00 часа в няколко училища, информират от Общината. Това са НУ "Васил Левски”, ОУ "Ран Босилек”, ОУ "Неофит Рилски”, ОУ "Цанко Дюстабанов”, ОУ "Христо Ботев”, ОУ "Иван Вазов”, СОУ "Райчо Каролев”, СОУ "Отец Паисий”, ПМГ "Акад. Иван Гюзелев”, ПТГ "Д-р Никола Василиади”, ПГ по туризъм, ПГ по строителство и ПУ "Николай Палаузов”. В ОУ "Св. Св. Кирил и Методий” тържеството е от 9.00 часа, а в Национална Априловска гимназия – от 10.30 часа.

Началото на учебната година ще бъде отбелязано и в детските заведения в Габрово. Утре, 17 септември  от 10.30 часа ще се проведе тържеството в ОДЗ "Ран Босилек”. Във всички останали детски градини откриването на учебната година ще е днес, от 10.00 часа в ЦДГ "Слънце” база 1, ЦДГ "Първи юни” и ЦДГ "Радост” база 2; от 10.30 часа в ЦДГ "Перуника” и ЦДГ "Явор”; от 11 часа в ОДЗ "Дъга”, ЦДГ "Мечо Пух”, ЦДГ "Слънце” база 2, ЦДГ "Младост” и ЦДГ "Радост” база 1; от 17.15 часа е тържеството на ЦДГ "Мики Маус”.

За първи път в Плевенско в класните стаи днес ще влязат близо 2 260 първокласници. Най-много са първолаците в община Плевен 1 235, и те са повече в сравнение с миналата година. Повече са и записаните първокласниците в община Левски – общо 152 деца, с 10 повече в сравнение с миналата година.

Учебната година във всички 116 училища в областта ще започне нормално, с приключили ремонти в училищата. С изключение на НУИ "Панайот Пипков” в Плевен, в което ремонтът ще продължи и след първия училищен звънец.

12 109 ученици влизат в общообразователните училища, стопанисвани от Община Русе. Най-много ученици ще има в СОУ "Васил Левски", където прага на класните стаи пристъпват 1 746 ученици. Следват СОУЕЕ - 1 481 и СОУПНЕ - 1 077. НУ "Васил Априлов" - Хотанца е с най- малък брой ученици в общината - 34. В Русе най - малко са учениците в ОУ "Братя Миладинови" - 188.

Децата от подготвителните групи и учениците от 1 до 4 клас, получаващи средства за подпомагане на храненето по проекта възлизат на 7 830. Целодневната организация на учебния ден засяга 2 284 обхванати ученици от 1 до 4 клас без учениците от средищните училища.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар