Вход | Регистрация

"Да научим повече": Юлий Цезар бил учител в Килифарево!

"Да научим повече": Юлий Цезар бил учител в Килифарево!
личен архив

Читалище ”Напредък 1884” в Килифарево стана на 130 години.

С богата празнична програма екипът му отбеляза празника. Жителите и гостите на града имаха възможност да се запознаят с историята и културния живот на селището, да се полюбуват на вечер на библиотеката и любителския театър, на хумористичния песенен и речеви фолклор "Усукуно по килифарски”, на лекция и презентация за библиотечното дело, както и песни, и танци. 

Програмата за отбелязване на 130-годишнината от основаването на читалището в Килифарево се осъществи по спечелен проект от културната институция по програма "Изкуство и култура –  В. Търново 2014”. 

История

Читалището е основано през август 1884 г. от 18 млади учители, търговци и занаятчии, сред които Райчо Деветаков, Ганчо Зарбев, х. Иван Попов и много други. За председател е избран учителя Райчо Деветаков. Непосредствено след основаването  към читалището са създадени: библиотека, театрална трупа, хоров и танцов състав, разказва за Север.бг хаджи Роман Петров, родолюбив килифарчанин и самодеец в читалището.

1410225

На 19 февруари 1895 г. се провежда І-то главно годишно събрание на читалището, на което по инициатива на настоятелството, съгласно устава на читалището, за почетни членове са провъзгласени писателите Петко Р. Славейков и Иван Вазов. През 1909 г. по предложение на председателя Райчо Деветаков към читалището се създава фонд "Постройка на читалищна сграда”.

Първите средства по фонда са внесени от наследниците му, веднага след неговата смърт.По-късно от различни читалищни прояви този фонд започва да нараства. Необходими са много средства, затова част от  жителите на Килифарево залагат своите имоти и стават гаранти пред банката за отпускане на заем. През 1933 г. само за един  строителен сезон, с общи усилия на всички Килифаревци е построена читалищна сграда.

Изключително развита е художествено-творческата дейност: народна лектория; театрални трупи ”Орфей”; "Сълза и смях”; ”Трезвеници средношколци”; певчески ансамбъл от смесен хор и оркестър, кино, оперетна трупа.

1410220

"През 1951 г. читалището е обявено за образцово на 75-та годишнина  от основаването си, през 1959 г. е удостоено и с орден "Кирил и Методий” І степен. Във връзка със 100-годишния си юбилей, през 1984 г., културната институция е наградена с орден "Червено знаме на труда”. От 1997 г. читалището е регистрирано като самостоятелно юридическо лице с нестопанска цел. 2000г. по проект "Красива България е направен фасаден ремонт, 2005 г. е домакин на Вторана национална среща на читалищата с име "Напредък”. За своя 125-годишен юбилей бе осветено знаме на читалището", продължава Петров.

Библиотеката е основното звено  в  читалището.

От 1981 г. е въведено централизирано библиотечно снабдяване, с обособени два самостоятелни отдела –  детски и за възрастни. През 2004 г. се откриват новите зали на отдела за възрастни, където се намира и изложбената зала-дарение на местния художник Янко Маринов. Поставя се началото на електронен каталог на библиотечния фонд. През 2009 г. читалището кандидатства по проект ”Глобални библиотеки България 2009-2013” и е обособена Интернет зала със шест компютърни конфигурации, мултимедия и ксерокс.

Читателите разполагат с неограничен достъп до Интернет, а библиотеката е център за информационни услуги. След няколко местения двата отдела на библиотеката са обединени в една сграда, а фондът наброява 24 200 тома научна и художествена литература. Ежегодно се правят изложби, обсъждания на книги, тематични вечери и др.

Художествената самодейност е другото основно звено в читалището.

"Макар и трудно, намираме начин и средства за просъществуването на отделните формации. Започваме с театралния колектив, който е основан  още в първата година  от съществуването на читалището.Първата театрална постановка е пиесата "Руска” от Ив. Вазов. Преминал в годините, претърпял много неволи, сменял много  режисьори,творческия му афиш от последните години е играните предимно комедии "Опечалена фамилия” – Бранислав Нушич, ”Търси се лъжец” от Дим. Псатас, ”Умно село”-Ст. Л. Костов и др. От 2001 г.до 2004г.  функционираше  детски театрален състав под ръководството на Петър Петров, който в годините след това премина към младежки дом Килифарево", допълва килифарчанинът.

Към читалището функционира фолклорна група, която през 2015 г. ще навърши 25 години от основаването си. Основана от Георги Янков, през 2011г. преминава под ръководството на Делян Пенчев. Активно участва в местни , общински и регионални празници и фестивали. Награди има от Националния събор - надпяване ”Авлига пее” с. Обединение, Петропавловски събор, участие в Национален фолклорен фестивал с. Царево и др. През 2012 и 2014 г. Килифарево бе домакин на Общинския песенен празник "Сладкопойна чучулига”.

1410221

От пет години е създаден  клуб "Традиции” в Килифарево, който популяризира местни обичаи, традиции, кулинарии. Ръководител е самият Роман Петров. Фолклорната група и участниците в клуба заслужено се представиха в кулинарния фестивал”Пъстра трапеза на гости в моя град 2012 г”, където получиха грамота и първо място за най-вкусно ястие и най-атрактивна рецепта. През 2013 г. участва в телевизионното предаване "Фолклорна трапеза”и в коледната изложба на община В. Търново за пити, млинове и др., където  получи също първа награда.

Близо 25 години съществува и групата за градски песни "Балкански полъх” към читалището. Началото е поставено от квартет, под ръководството на Георги  Янков, който в последствие преминава в група. От 2011 г. ръководител на групата е Делян Пенчев. Ежегодно участва в  местни и общински  празници и фестивали, партнира в много програми на читалища от общината, всички изяви в града и съставните кметства. Тази година  в Общинския преглед "Засмяна пролет” - Дебелец групата  печели II място и 100 лева парична награда. Разнообразният репертоар и любов към този род песенно изкуство  определя и сформирането на дует "Иванови” и трио "Чар”.

Любопитен факт от историята на читалището на Килифарево, разказва Роман Петров:

"Сред дейните членове на читалището е - Юлий Цезар Август Розентал (14 юни 1872, Иркутск, Русия - 12 септември 1903, село Луково, Кратовско, Османската империя, сега в Република Македония). Български поет и революционер, деец на ВМРО. Син на полския революционер, барон, лекар и анархист Август Розентал (1882 - 1888) и брат на художника Август Розентал (1876 - 1912).

През 1880 г. семейството се преселва в Княжество България, където Юлий завършва Габровската гимназия, учител е в различни градове, една година учителствува в Килифарево, учи в Софийския университет право, но по време на Илинденското въстание се включва в него. Загива в четата на Никола Дечев заедно с войводата.

Брат му - учителят и поет Август Розентал е един от художниците, зографисали катедралния храм "Св. Александър Невски”, той също загива за свободата на България в Балканската война при Гечкенли-Селиолу като доброволец. Произведенията на Юлий Розентал са събрани и издадени от Антон Страшимиров под заглавието "Недопети песни”, превежда и романа "С огън и меч”на Хенрих Сенкевич". 

1410222

1410229

1410223

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар