Вход | Регистрация

"Куцата Годзила" видя бял свят

Фотографът Здравко Николов представи своята първа книга във Велико Търново

"Куцата Годзила" видя бял свят
Снимка: Север.бг

"По добре бръчки около очите от смях, отколкото сбръчкано чело от гняв.", пише в началото на "Куцата Годзила".

Известният фотограф Здравко Николов представи своята първа книга вчера, 4 декември, пред великотърновската публика. В салона на Народно читалище "Искра" дойдоха негови приятели и близки, любопитни да разберат "що за чудо" е "Куцата Годзила".

"Здравко Николов по образование е фелдшер, по призвание неуморим турист, известен е като вещ фотограф, общителен и веселяк с много бръчки от смях и никакъв враг. Обича масата, софрата и не трепери над парата. Не му дотяга да бъде полезен. В главата си има много идеи, втурва се с енергия, оптимизъм и плам да ги осъществява. Но тъй като светът е пълен с непосредственост и снобизъм, той среща по пътя си разочарование. Бори се открито, прямо и с чар, запазвайки достойнство, чест и детето в себе си. Разбира от работата си. Той подчертано свободолюбив, оптимист, с широка душа", сподели за автора Надя Василева, етнограф в Регионален исторически музей - Велико Търново.

1129240

"Куцата Годзила" съдържа над 200 забавни истории, афоризми и сентенции. Любопитство предизвикват и 600 колоритни прякора от търновския край. Книгата смело може да се нареди сред автобиографичната книжнина на великотърновци със своите има интересни данни за проучването на народопсихологията през втората половина на XX и началото на XXI век, за начините и местата на общуване, за взаимоотношенията във и вън от семейството, за силата на духа и начина на мислене на знакови търновски дейци и зевзеци.

Кръщелник на книгата е внукът Самуил, на когото дядо му разказвал за прякора си Годзила, докато играел баскетбол (дракон на японски). Но по това време дядото накуцвал, мъчели го болки от един шип в крака, и детето казало, че не е никаква годзила, тъй като нямало куци годзили.

"Тази книга можеш да я четеш отпред назад, отзад напред, отгоре надолу, от ляво надясно и от дясно на ляво. Можеш да започнеш и от случайно избрана страница и няма да сбъркаш. Сбърканото тук са авторът и неговите герои.", дава инструкции Здравко Николов как да четем книгата му. Упътването е поместено на задната корица на книжното тяло. - Нещо като онази жена, която оставила бележка на мъжа си, на масата в къщи "Ключът е под изтривалката".

Развълнуван авторът благодари на своите герои в книгата, част от които присъстваха на събитието. Той сподели, че написването на творбата му е отнело доста време, но пък е направил всичко така, както смята за правилно, никой не му се е месил и казвал какво да прави.

Идеята за съставянето на "Куцата Годзила" дошла една нощ, когато Здравко Николов се събудил от нещо смешно, после се сетил за друго смешно и така не могъл да заспи. На сутринта нахвърлял забавните истории, споделил с приятели и познавачи, казали му да ги напише и той ги послушал. Книгата е факт. Но за съжаление бройките са малко, повечето авторът вече е раздал на своите близки и приятели - "оттук нататък книгата ще се получава в аптеката с рецепта".

С книгата си авторът поглежда на живота от смешната и забавната страна. Не може да каже, че с нея обхваща живота си досега, тъй като той е разностранен и пребогат. Аз сам не мога да осмисля как се е случило всичко в моя живот. Винаги е ставало някак си лесно и спокойно.

"Веселото, смешното, забавното - то е край нас. Само че, ние сме се вперили в пъпа си или си гледаме върховете на обувките и го пропускаме. Или блъсваме настрани веселото, или го смачкваме. Щастлив съм, че съм допринесъл днес всички да си тръгнат замяни оттук.", признава "виновникът" за усмивките на всички присъстващи в салона на читалището снощи.

В момента фотографът Здравко Николов работи по "История на българската военна фотография" - Много малко хора знаят каква голяма роля има фотографията във военното дело и какви невероятни неща са се случвали.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар