Вход | Регистрация

"Таралеж" - втора доза от културни инициативи

"Таралеж" - втора доза от културни инициативи
Снимка: Север.бг

Многобройни артистични събития под формата на изложби, фестивали, концерти, рецитали, театрални постановки, прожекции, образователни семинари, лекции, литературни четения, курсове и творчески работилници, насочени към различни възрастови групи са предвидени да се случат в рамките на проекта "Таралеж - клуб за културни инициативи". За втора поредна година Сдружение "Идействие" спечели финансиране от 20 601 лева от Община Велико Търново за проекта по програма за културни и иновативни проекти.

938197

Клуб "Таралеж" започна дейността си през месец април 2012 г. Равносметката от изминалата година - над 100 реализирани събития в сферата на културата и изкуството, а на над 200 артисти от страната и чужбина им бе предоставено поле за изява. За това време "Таралеж" се превърна в притегателен център за широк кръг от хора с интерес и любов към изкуствата. Клубът се помещава на Самоводска чаршия и е знаково място за Велико Търново и страната, в което кипи активен творчески живот.

И през тази година основната цел на "Таралеж" ще е развитието и популяризирането на дейности в сферата на културата и изкуството във Велико Търново. Организаторите ще се постараят да разширят дейността си, осъщестявайки инициативите си на повече открити пространства в града.

От тази година семейството на "Таралеж" се увеличи с още един член - Адриана Иванова, която от доста време се включва доста активно в организацията на проявите.

Първото сред най-мащабните събития на "Таралеж" е Фестивалът на уличните изкуства, който ще се проведе на 21 и 22 юни. Той ще се реализира в откритите пространства около паметника на Асеневци и ХГ "Борис Денев" и е продължение на миналогодишния Фестивал на уличните артисти, който се проведе на Самоводската чаршия.

Очаква се във Велико Търново да пристигнат улични артисти от цялата страна, които да представят по атрактивен начин творчеството си пред публика в градска среда. Гостите и жителите на старата столица ще станат свидетели на разнообразните таланти на художници, музиканти, занаятчии, актьори, танцьори, пърформари, акробати. Посетителите на фестивала ще имат възможност да се включат в творчески работилници.

"В рамките на тазгодишния фестивал ще се изрисуват и няколко от фасадите на Велико Търново. Проектите са представени пред ръководството на Общината и са одобрени от художествена комисия. Надяваме се, че те ще се харесат на гражданите и гостите на града", коментира Лиляна Георгиева, която е част от "Таралеж"-ите.

Фестивалът на уличните изкуства се организира съвместно с Клуб "Мелон" към проект "Арт Лято", ето защо ни чаква едно наистина мащабно събитие. 

Другият голям фестивал, който ще се проведе в рамките на проекта ще е "Тетрис". Целта на фестивала ще е да запознае публиката със съвременни форми на изкуството – пърформанси, инсталации, съвременен танц и поезия, видеоарт.

В рамките на фестивала ще бъдат поканени професионалисти и млади творци, които се изявяват в сферата на съвременното изкуство и ще запознаят публиката с естеството на настоящите тенденции в изкуството, представяйки творчеството, идеите и разбиранията си. Фестивал за съвременни форми на изкуството "Тетрис" ще се реализира за период от една седмици през месец октомври.

Месец юни е наситен със събития в "Таралеж. Тази седмица, на 7 юни, от 19:30 часа ще бъде открита провокативната изложба "Food art drugs" на Стефан Божков и Валери Чакалов.

На 12 юни ще бъде представена книгата игра "Голямото приключение на малкото таласъмче" на Никола Райков, която е предназначена към най-младата публика. Същия ден в "Тараралеж" децата от Общински детски комплекс ще закрият учебната си година с весело празненство.

За пети път на 15 юни ще бъде представен "Комикс-джем", организиран от Ивайло Драганов. Събитието ще бъде съчетано с неформална среща-дискусия, относно възможностите за младите хора да пътуват в чужбина с образователен характер.

Продължават прожекциите на некомерсиално кино всеки четвъртък под надслов "Вечери на седмото изкуство"

Всички инициативи на "Таралеж" са в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за титлата "Европейска столица на културата 2019". Част от събитията ще се организират съвместно с младежите от "Айляк Хамак" и Денс студио "Ун Бесо".

Север.бг е медиен партньор на всички инициативи на клуб "Таралеж", така че четете ни и очаквайте подробна информация за предстоящите мероприятия и пъстри репортажи от вече състоялите се събития.

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар