Вход | Регистрация

30 години спектакъл "Звук и светлина" - над 5 млн.зрители

Днес ще има безплатно излъчване на спектакъла "Царевград Търнов - звук и светлина" по повод юбилея му

Повече от 5 милиона зрители са гледали уникалното шоу "Царевград Търнов – звук и светлина" за 30-те години, откакто е създадено.

Спектакълът, превърнал се в емблема на Велико Търново, навършва своя юбилей тази година и по този повод в града ще дойде част от чешкия екип, реализирал програмата му. Това са инж. Иржи Черни, Олга Подземска, Карел Цврк и Петер Маноушек.

Първото излъчване на програмата е на 16 ноември 1986 т. В чест на 800 години от въстанието на Асеневци. При премиерата шоуто е с продължителност 8 минути, през годините е обогатено с нови светлинни и звукови елементи до 21 минути. Спектакълът е окончателно готов през 1998 година и в този си вид до днес е излъчван над 5000 пъти, вплел звуци, музика и светлини, за да покаже част от българската история.

Гражданите и гостите на Велико Търново ще могат да наблюдават спектакъла безплатно днес, 6 ноември, от 20,30 часа по повод 830 години от въстанието на Асеневци, както и 780 години от възстановяването на Българската патриаршия.

Идеята за създаването на програмата е от края на 60-те години на миналия век, когато Общонародния комитет за развитие на Велико Търново планира развитието на старата столица като исторически, културен и туристически център. При започването на археологическите проучвания и реставрацията на крепостта Царевец се обсъжда възможността да бъде възстановена камбанарията на Патриаршеската църква и да се постави камбана, която да звъни в определени часове.

Изпълнителното бюро на Общонародния комитет за развитие на Велико Търново, ръководено от Пенчо Кубадински, по това време зам.-председател на Министерски съвет и министър на транспорта и съобщенията, възлага на Окръжен народен съвет и Градски народен съвет – Велико Търново на 27 януари 1970 г. да "организират творчески колектив за разработка, проектиране и осъществяване на спектакъл "Звук и светлина" на Царевец".

Първоначалните сценарии за програмата принадлежат на писателите Серафим Северняк, Антон Дончев и на режисьора Въло Радев, чийто проект всъщност се реализира.

Сценарият на Серафим Северняк се нарича "Търновска легенда" и проследява историята на България от създаването й през 681 г. до превземането на Търново от османските турци през 1393 г. Според концепцията на автора постановката трябвало да се наблюдава на фона на Царевец в специална зрителна зала, където на статични пана – стъклопис, сграфито или стенопис, са изобразени основни исторически моменти с текстове. В тази среда се предвиждало да звучи музика и театрализиран спектакъл, придружен с камбанен звън и светлинни ефекти откъм Царевец и църквите в Асенова махала.

В сценария на писателя Антон Дончев от 1978 година също се предлага панорама на нощен Царевец. В него има над 22 действащи лица, сред които царете Асен, Калоян и Иван Асен, Балдуин Фландърски, Ивайло, патриарх Евтимий и Григорий Цамблак.

Две програми предлага режисьорът Въло Радев през 1979 година. Първата - – Царевград Търнов – "Звук и светлина" трябвало да се реализира до края на 1980 г. по повод 1300-годишнината на Българската държава. Втората - Велико Търново – "Рондорама" предвиждала "по кинетичен начин да покаже богатото културно наследство на средновековието, вплетено органично в днешния облик на града".

Осъществява се само сценарият за първата програма "Звук и светлина", в която са вградени кинетични пластични образи съчетани със звукови и светлинни образи. Тя е проектирана и реализирана от българо-чешки екип, ръководен от Въло Радев и чешкия режисьор Яромир Хник.

Техническата част е дело на чехословашката фирма "Арт центрум" чрез различни системи, управлявани с компютър и обхваща площ от 100 декара на хълма Царевец. 2400 цветни прожектора осигуряват периферното осветление, като на всяка точка са монтирани червен, зелен, син и жълт прожектор, с мощност от 1000 до 2000 WT.

Светлинните ефекти се допълват от 140 светкавици и два лазера - син и червен. 6 внушителни камбани, от 600 кг до 6 тона, бият реално по време на шоуто. 10 388 328,62 лева са вложените средства в проекта.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар