Вход | Регистрация

31 писатели се конкурират в престижния конкурс "Елиас Канети"

Шестото издание на НЛК „Елиас Канети“ се посвещава на 110–тата годишнина от рождението на Елиас Канети

31 писатели се конкурират в престижния конкурс "Елиас Канети"

Победителите в Националния литературен конкурс "Елиас Канети" ще станат известни на тържествена церемония на 30 октомври, огато ще бъдат и наградени. Тя ще се състои от 18 ч. в зала «Европа» на Доходно здание при вход свободен.

В престижната литературна надпревара влизат 31 автори с 38 творби, в категориите "Белетристика" и "Драматургия". Най-оспорвана е белетристичната област, където са предложени 37 произведения, от които най-много са романите – 25 на брой. Единственото предложение във втората категория е пиесата на носителя на наградата от предишното издание на конкурса "Злият принц" от Георги Тенев.

В комисията по присъждане на престижната награда за 2015 година участват литературните критици проф. д-р Милена Кирова и доц. д-р Борис Минков, театроведът проф. д-р Виолета Дечева, Ивайла Александрова – носител на НЛН "Елиас Канети" 2009, проф. д-р Пенка Ангелова – председател на Международно дружество "Елиас Канети", Владислав Атанасов – представител на ПККРВ при ОбС – Русе, и д-р Мая Ангелова от РУ "А. Кънчев".

Номинираните произведения за шестото издание на конкурса ще станат известни на 24 октомври.

Учредената през 2005 г. литературна награда по повод 100-годишнината на родения в Русе писател нобелист Елиас Канети, се присъжда на всеки 2 години. Нейни носители могат да бъдат български автори за творби, публикувани и реализирани за първи път в България за период от 2 години, считано от 1 юни на предходното издание на наградата.

Победителите получават статуетка, изработена от известната русенска скулпторка Мая Кубратова, диплом и парична награда в размер на 5 000 лв. в раздел "Белетристика" и 2 000 лв. за "Драматургия"

Носители на НЛН "Елиас Канети" са:

2005 – Константин Илиев – за романа "Поражението" (изд. "Жанет 45")

2007 – Алек Попов – за романа "Черната кутия" (изд. "Захарий Стоянов")

2009 – Ивайла Александрова – за романа "Горещо червено" (изд. "Жанет 45")

2011 – Галин Никифоров – за романа "Къщата на клоуните" (изд. "Сиела")

2013 – Милен Русков – за романа "Възвишение" (изд. "Жанет 45") и Георги Тенев за пиесата "Завръщане във Витенберг".

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар