Вход | Регистрация

50 години "Етъра" - програма

50 години "Етъра" - програма
Нели Апостолова

Тази година архитектурно-етнографски комплекс "Етър" - Габрово навършва 50 години от създаването си - 07.09.1964г. И по случай помъдряването си, комплексът е подготвил богата програма за всички свои посетители.

Кулминацията на събитията ще бъде между 5 и 7 септември, на място в комплекса. Програмата е под патронажа на Министерство на културата.

Първото важно събитие е XII-ия Международен панаир на народните занаяти, в който се очаква участие да вземат над 80 майстори от страна и чужбина. Записванията все още текат, а до момента са се записали 50 души. За сравнение, миналата година участваха 76 майстори.

Ще бъдат представени занаятите грънчарство, бакърджийство, ножарство, тъкачество, иконопис, както и традиционни занаяти за страните гости - Сърбия, Румъния, Турция и Уганда.

Тази година ще има и състезание по грънчарство, като майсторите ще се борят за голямата награда - "Сребърна хлопка".

На 5 септември от 10:30 часа ще се проведе и изложба на миналогодишния победител в състезанието по дърворезба - Иво Стоянов.

На същия ден от 12:00 часа започва и фолклорната програма, която ще продължи до самия край. Сред най-известните ансамбли, които ще се включат, са ансамбъл "Филип Кутев" и ансамбъл "Родопа" от Смолян.

На 6 септември програмата продължава с кръгла маса "50 години АЕК "Етър" - живата традиция", а в същия ден ще се проведе и юбилейната десета Международна научна конференция "Народните занаяти - минало, настояще и бъдеще". По традиция и от двата научни форума АЕК "Етър” ще издаде сборници с докладите на участниците.

Споделете вашата новина с нас, пишете ни във Фейсбук: << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар