Вход | Регистрация

Русе получава 56 млн.лв., с които да обърне града към р.Дунав

Това заяви днес министър Лиляна Павлова по време на форума "Региони в растеж"

Русе получава 56 млн.лв., с които да обърне града към р.Дунав

Сериозна е конкуренцията в Северен централен район, където Русе се превръща в двигател на икономиката. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на форума "Региони в растеж", който се проведе в Русе днес.

Изграждането на АМ "Хемус" е ключов приоритет за правителството с фокус обходния път на Бяла, приоритетни са също направленията Русе-Велико Търново и София-Видин, каза още Павлова. По думите й за тяхната реализация не може да се разчита на европейско финансиране, но средствата могат да дойдат при добро изпълнение на бюджета, по-добра събираемост на приходите и в резултат на промяната на системата за събиране на пътни такси.

Проектите, които ще се реализират по ОПРР 2014-2020 също ще допринесат за растежа на икономиката на региона, включващ областите В.Търново, Русе, Габрово, Разград и Силистра.

214 млн. лв. са предвидените по нея средства за Северен централен район, 56 млн. лв. от тях ще бъдат предоставени на Русе. Очакванията на МРРБ са с тези средства да бъдат реализирани проекти, които ще допринесат за обръщането на града към река Дунав.

Проектите от Инвестиционната програма на Община Русе вече са одобрени на от междинното звено, добави министър Павлова.

Със средства от ОПРР 2014-2020 приоритетно ще се подкрепя средното професионално образование, което ще осигури необходимите за бизнеса кадри. За целта са определени 133 млн.лв., с които ще се финансират тези гимназии, които произвеждат професионалисти от средния ешелон за нуждите на бизнеса, каза министърът.

Русе ще получи допълнителни 6 млн. за оборудване на 5 професионални гимназии със специализирани лаборатории и професионални зали.

След края на форума кметът на Русе Пламен Стоилов, министър Лиляна Павлова и народният представител Пламен Нунев направиха оглед на редица обекти в града. Те посетиха обновеното Кръгово кръстовище, пробивът, свързващ кв. "Родина" с центъра на града, блок "Райна Княгиня" – първият блок в Русе, който ще бъде саниран и обновен по Националната програма за енергийна ефективност.

По-рано през деня министър Павлова посети и Сарайския мост, който има нужда от ремонт и рехабилитация.

В момента министърът на регионалното развитие изнася лекция в Русенския университет пред студенти и преподаватели.



<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар