Вход | Регистрация

Котоошу няма да е вече сумист!

Ще го раздава като треньор

Котоошу няма да е вече сумист!
Снимка: Guliver/Getty Images

Калоян Махлянов – Котоошу спира спортната си кариера в сумото.

Това призна самият той.

Най-известният българин в Япония реши това, след като за пореден път трябваше да се откаже преждевременно от участие в турнир заради контузия.

Джулюнчанинът призна пред журналисти в Япония, че се чувства изцеден физически и психически и е преценил, че е дошло времето да сложи край на професионалния си път. Махлянов ще остане близко свързан със сумото, тъй като ще стане наставник в Японската асоциация, която му оказа честта и го покани за член на треньорския щаб.

Неслучайно в началото на 2014-та година Котоошу се отказа от българското гражданство и прие фамилията на съпругата си и стана Калоян Андо.

31-годишният гигант от лясковското село Джулюница е първият европейски сумист, печелил Купата на императора – това стана през 2008-ма година, а през 2005-та Котоошу заслужи втория по сила ранг в сумото "одзеки".

Серия от отказвания на турнири поради контузии през 2013-та и началото на 2014-та обаче костваха на Махлянов позиция в йерархията и той бе понижен в ранг "секиваке". Именно като такъв Котоошу се подвизаваше на течащия в момента турнир в Осака, където се отказа заради контузия в рамото след 1 победа и 9 поредни загуби.

Котоошу изкара повече от 12 години в елитната сумо дивизия "Макуучи", като се оттегля след 537 победи и 337 загуби на глинения кръг, наричан "дохьо".

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар