Вход | Регистрация

Откриха обновената спорна зала в Г. Оряховица

Обновлението на спортния комплекс продължи 2 години и бе извършено със средства на общинския и републиканския бюджет

След 40 години, Горна Оряховица отново има една от най-добрите спортни бази в Централна Северна България. Това е обновената зала "Никола Петров”.

Лентата на новата придобивка прерязоха областният управител на Велико Търново инж. Георги Рачев, кметът на Общината инж. Добромир Добрев и директорът на Общинско предприятие "Младежки дейности, спортни имоти и прояви" Петя Богданова.

"От всичко обещано едно остана неизпълнено и да се надяваме, че ще го реализираме през настъпващата година – да върнем в родния град на Никола Петров международния турнир по борба на негово име", каза при откриването инж. Добромир Добрев.

Обновлението на спортния комплекс продължи 2 години и бе извършено със средства на общинския и републиканския бюджет.

Изцяло бе подменена канализацията за отпадни води на Спортната зала и козирката на стадион "Локомотив”. Направен бе основен ремонт на съблекалните и съдийската стая, бани, санитарни възли, фоайета и тунели за футболистите. Изцяло е подменена дограмата. Община Горна Оряховица направи основен ремонт на санитарните възли и съблекалните в спортната зала "Никола Петров”, подмени се част от дюшемето.

Дограмата в залата също е сменена, претапицирани са седалките. С нов облик е и пресцентъра на спортната зала.

По проект финансиран от Министерството на младежта и спорта се извърши основен ремонт на залата по борба и самбо, на прилежащите съблекални и санитарни помещения. Преасфалтираният път и оформеният паркинг пред залата придават нов облик на спортния комплекс, в който водят учебно тренировъчна и състезателна дейност 19 спортни клуба с над 900 обучаващи се спортисти.

Церемонията уважиха цялото ръководство на общината, представители на общинска администрация, спортни деятели не само от Горна Оряховица, но и от региона. Гостите имаха възможност да разгледат и изложба, подготвена от Историческия музей, в чест на 140-та годишнина от рождението на Никола Петров. Фотосите са подредени в новия пресцентър на залата и могат да бъдат разгледани до края на годината.

Първият българин световен шампион, обявен за най-силният човек на XIX век е Никола Петров. Той е роден в Горна Оряховица на 19 декември 1873 г. За неговата 100-годишнина е построена спортната зала, носеща името му и е вдигнат паметник. В негова чест е и турнирът по борба, домакин на който ще е зала "Никола Петров” утре.

През 1973 г. по предложение на Българската федерация по борба и решение на Общинския съвет в Горна Оряховица започва изграждането на спортен комплекс, носещ името на Никола Петров. Спортната зала е построена и оборудвана само за 10 месеца и на 19 декември е домакин на турнир по класическа борба, в чест на 100-годишнината от рождението на "Най-силния мъж на 19 век”.

Спортната зала е била домакин на три Международни турнира по борба-през 1976 г. , 1983 г. и 1993 г. В тренировъчните салони са водили подготовка изтъкнати борци от Горна Оряховица като м. с. Иван Шавов, м.с. Никола Минчев, м. с. Димитър Неков, Васил Чакалов, Стойко Христов, Ламбо Димитров, м.с. Николай Козарев, Иван Ламбов, Петър Минчев, Димитър Пашов и др.

През годините в залата са провеждани много международни срещи и турнири. Горна Оряховица е била домакин на Международен турнир по канадска борба "Златен лъв” /2004 г. / под патронажа на почетния гражданин Цветан Гашевски, на Международен турнир "Гашевски армрестлинг къп”-кръг от Професионалната армрестлинг лига, на "Дунавска купа” по силов трибой /2011 г./, на срещи по хандбал с отбори от Сърбия, Румъния, Македония.

 

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: Община Горна Оряховица
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар