Вход | Регистрация

17-годишен лекоатлет е Спортист на годината в Ловеч

Борецът Васил Тодоров - Чичето и педагогът Ценка Илиева с почетни значки

17-годишен лекоатлет е Спортист на годината в Ловеч
Община Ловеч

17-годишният Георги Гергов, състезател на СК "Стратеш атлетик” и на юношеския национален отбор на България, беше избран за Спортист №1 на Ловеч за 2014 г. На официална церемония снощи беше връчена ежегодната персонална награда на Община Ловеч "Спортист на годината”.

На тържеството бяха обявени и резултатите от традиционната класация за излъчване идеалната десетка на ловешкия спорт. Лично кметът Минчо Казанджиев връчи  на победителя в анкетата Георги Гергов красивата статуетка "Олимпийски надежди”, картина и почетна грамота.

По време на церемонията, организирана от Община Ловеч, всички състезатели, намерили място в десeтката, получиха статуетки с богинята на победата Нике и почетни грамоти, а отличията връчиха заместник кметовете на Ловеч Пламен Петков и Ертан Хасан.

С почетна значка на Община Ловеч бяха отличени Васил Тодоров – емблематичен представител на ловешката борба, и дългогодишният треньор и спортен педагог Ценка Илиева.

1460484

Наградени бяха и отличниците на ПФК "Литекс” за изминалата година. Приза "Футболист на годината” спечели капитанът на отбора Страхил Попов, който беше номиниран и за любимец на феновете.

19-годишният защитник Пламен Гълъбов стана талант №1 на Академия "Литекс”, а 13-годишната Айлин Чаушева получи отличие за най-добра състезателка на "Литекс лейдис”.

Ежегодната персонална награда "Спортист на годината” е учредена през есента на 2005 г. Статуетката "Олимпийски надежди”, която се връчва на победителя, е изработена от скулптора Спас Дочев.

Васил Тодоров-Чичето

Роден на 20 октомври 1944 г. в с. Дъбрава, и през 2014-та навърши 70 години. С борба започва да се занимава на 15 годишна възраст в Ловеч при треньора Вълко Иванов. След отбиване на военната си служба е състезател на "ЦСКА"(София) при треньора Руси Русев. Състезава се в категориите до 97 кг. и до 100 кг. Заслужил майстор на спорта и заслужил треньор.

Трикратен вицешампион на стария континент, а на два пъти е трети в света – носител на сребърни медали от Европейските първенства през 1968, 1969 и 1972г., като и на бронзов медал от еворпейското през 1970 г.  

Печели бронзови медали на световните първенства през 1969 и 1971 г.

Четвърти на летните олимпийски игри в Мюнхен през 1972 г.

Носител на седем шампионски титли от републиканските първенства.

Трикратен световен шампион за ветерани – през 1996, 2000 и  2001 г.

След прекратяване на състезателната си кариера през 1977 г. се завръща в Ловеч и работи като треньор. Под негово ръководство израстват европейският шампион за младежи Севин Алдинов, световният шампион за юноши Михо Боев и бронзовият медалист от световно и европейско първенство за младежи Мирослав Ботев.

    

Ценка Илиева

Родена на 1 октомври 1954 г.  Още в пети клас печели първите си успехи на зонално първенство по спортна гимнастика във Велико Търново под ръководството на Красимира Ванева. Завършва Спортната гимназия "Георги Бенковски” в Плевен, след завършването си започва работа като треньор по гимнастика на представителния отбор на Ловешки окръг. С него участва на много национални състезания и печелят призови места.

Едновременно с това завършва и Националната спортна академия. Член е на българските делегации на две световни първенства по спортна гимнастика и две световни първенства по художествена гимнастика. В годините г-жа Илиева освен треньор по гимнастика, е била преподавател по физическа култура и спорт, както на ученици, така и на студенти.

<< Sever.bg във Facebook >>

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар