Вход | Регистрация

Договор за сътрудничество в туризма подписаха три общини

Кметовете на Велико Търново, Горна Оряховица и Дряново представиха концепцията на проект за развитие на регионалния туризъм

Договор за сътрудничество в туризма подписаха три общини
Снимка: Север.бг

Договор и декларации за партньорство в разработването на концепция за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите подписаха градоначалниците на Велико Търново, Горна Оряховица и Дряново. Проектът е по схемата за устойчиво развитие на туризма в рамките на ОП "Регионално развитие".

Проектът е единственият, който обхваща три общини от две области. Той е амбициозен и провокативен, и дава възможност да се изградят общи туристически маршрути с цел представянето на богатото културно-историческо наследство. Идеята е да се увеличи броят на туристите и да се удължи техният престой в региона, заяви кметът на Община Велико Търново Даниел Панов.

Кметът на Дряново д-р Иван Николов и градоначалникът на  железничарския град инж. Добромир Добрев благодариха за възможността да станат съпричастни в областта на културния, еко- и селски туризъм.

Идеята на концепцията е трите града да създадат продукт, който да изгради образа на района. За тази цел ще бъде направен филм с превод на румънски, английски и немски език, ще се изработят и два видеоклипа, които ще се въртят по националните медии, предвидени са участия в борси и туристически изложения в Италия, Букурещ, София и Лондон, ще бъдат отпечатани статии, брошури, дипляни.

Като акцент в концепцията за развитие на туристическия потенциал в Триградието бяха посочени още спа-туризмът във Велико Търново, приключенският туризъм в Дряново и кулинарният - в Горна Оряховица, подсилени от поклонническия, фестивалния и селски туризъм.

Работното заглавие на проекта е "Бяло, пурпурно, синьо, зелено - следите на вечността". Различните цветове носят символиката на античността, средновековието, просвещението през Възраждането и екологията.

Маршрутите ще включват римския път край Дряново, античният град Никополис ад Иструм, великотърновският хълм Света гора, емблематичната за Горна Оряховица местност "Камъка" и историческите музеи в трите града, включващи археологията, изкуството и бита от Възрожденската епоха.

В централна Северна България още шест общини работят по подобни проекти: Лясковец - Елена - Златарица и Севлиево - Габрово - Трявна.


______________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар