Вход | Регистрация

Еленският балкан – привлекателно място за туризъм и отдих

По 30-40 туристи дневно минават през Елена

Еленският балкан – привлекателно място за туризъм и отдих
Община Елена

И този летен сезон е силен за Елена и Еленския Балкан. Планинското градче посреща гости предимно от Варна, София и Русе, но с отварянето на новия проход Твърдица-Елена, все повече пристигат и от южна България, предимно от Стара Загора. През Туристическия център в града минават средно по 30-40 човека на ден, като през почивките дни потокът се увеличава.

Най-посещавани са архитектурно-исторически комплекс "Даскалоливница” и къща музей "Иларион Макариополски”, които са част от 100-те национални туристически обекта.

През този сезон много активно от туристите се ползва и услугата безплатен гид за град Елена, който може да бъде нает през Туристическия информационен център в града. Младите гидове ежедневно разхождат групи или индивидуални туристи, като показват малките улички на китния град и разказват малките истории на големите еленчани.

1009963

В помощ на туристите са и две нови информационни табели с отбелязани туристически заблежителности в централната част на град Елена, пешеходни и вело маршрути в Еленския Балкан. Те са изработени по проект "Биоразнообразие и туризъм”, където Община Елена е партньор.

В лятната жега туристите търсят най-често прохлада край реките. Най-посещавани са Христовският водопад или кътовете за отдих край село Мийковци. Любителите - пешеходци се възползват най-често от кръговия обновен маршрут – село Усои – Марков камък – Раюв камък – село Усои.

Голям интерес има и към дегустационните турове в бутикова винарска изба в село Марян, където качествените вина и българската история са преплетени в едно.

През прохладните вечери задължително се пие Еленска сливова ракия и се замезва с Еленски бут.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар