Вход | Регистрация

Превръщат Трапезица в туристическа атракция

Осветена стена ще огражда крепостта, а зъбчата железница ще превозва посетителите до нея

Превръщат Трапезица в туристическа атракция
Снимка: Север.бг

В ход е проект на Министерството на културата, предвиждащ изграждане на подпорна стена, художествено осветление и подобряване туристическа инфраструктура за достъп до крепостта на хълма Трапезица. Финансирането е по ОП "Регионално развитие" и е в размер на 4,833 млн. лева, от които 4,108 млн. лева са от Европейския фонд, а 725 хил. лева са национално съфинансиране.

Втората по значение крепост в старата средновековна столица е изключително трудно достъпна. От седем години там се провеждат регулярни археологически разкопки. Извършени са консервационни и реставрационни по южната част на хълма, където е възстановена югоизточната порта на крепостта.

В рамките на проекта е заложено художествено осветяване на реконструираните и реставрирани археологически и архектурни останки в южната част на крепостта. По този начин ще се създаде връзка с Царевец.

Изключително трудният достъп до крепостта през Средновековието е бил предимство за крепостта, но днес е недостатък за туристите. Ето защо в северозападната част ще бъде изградено съоръжение - зъбчата железница или наклонен асансьор. Това ще е първото подобно съоръжение в страната ни. Това съобщи архитект Пламен Цанев, автор на проекта.

След монтирането на съоръжението туристическият достъп до мястото ще бъде улеснен значително. Посетителите ще могат да се качват до крепостта за 3 минути в 25-местна кабина, която ще се придвижва по релси.

Тази седмица трабва да станат ясни резултатите от преведения конкурс за доставка на съоръжението. След това ще са нужни около 4-5 месеца за производството, доставката и монтажа му.

В подножието на хълма, непосредствено до гара "Трапезица", ще бъде подобрена инфраструктурата, за да се осигури възможност за паркиране и посрещане на туристите. Новоизградена подпорна стена ще подпира ската на хълма, за да се предпази изграждащия се паркинг за автомобила, в близост до началото на зъбчатата железница. До момента 60% от подпорната стена е завършена. Работата по стената трябва да приключи до 2 месеца.

В момента по обекта работят 35 души, но се очаква да бъдат назначени още минимум 10.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар