Вход | Регистрация

Чужденците идват на почивка и шопинг у нас

Чужденците идват на почивка и шопинг у нас
Снимка: Thinkstock/Guliver

Според данни на анализ на "Дойче Веле" по повод публикуваните статистически данни за цените в Европейския съюз, животът в България е два пъти по-евтин, отколкото в останалите страни-членки.

Престоят в българските хотели, също както посещението в ресторант или кафе, ще ви струва само 47% от средното европейско ниво. Това превръща страната ни в една от най-привлекателните за туристите не само в Европа.

Освен това България предлага и добри условия за покупката на коли и шопинг.

Европейският съюз за поредна година остава регион с големи ценови различия. Ако приемем средният за ЕС показател 100, тогава в скандинавските страни – Финландия, Швеция и Дания – нивото на цените е съответно 123, 130 и 140 процента. На обратния полюс е България, където потребителската кошница е 48%. Зад нас са Румъния и Полша, където тя е 57%.

Може пак да сме последни в поредната статистика, но от друга страна ниските цени са сериозно предимство, защото те позволяват на европейците да изберат българските курорти.

Макар и да имаме стратегически предимства България не трябва да изпуска от погледа си своите конкуренти от Южна Европа и най-вече съседните държави, ако иска да съхрани позициите си. Цените в Гърция и Кипър са съответно на нива 89% и 86% и са приблизително съпоставими, макар хотелите и ресторантите на "острова на Афродита" да излизат малко по-скъпо. Сериозни са предимствата на Турция, която е една от най-изгодните дестинации. Общото ниво на цените тук е 64%, като за хотели и храна трябва да плащате 78% от средното европейско ниво. Освен това в турските магазини можете да намерите най-евтиното облекло в Европа.

Но затова пък битовата електроника и алкохолът струват почти, колкото в Европа. С едно изключение... България, където напитките са най-евтини.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: БГНЕС
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар