Вход | Регистрация

18 държави участват в IX МФТФ "На източния бряг на Европа"

18 държави участват в IX МФТФ "На източния бряг на Европа"
МФТФ "На източния бряг на Европа"

Председател на тазгодишното девето издание на Международния фестивал на туристическия филм "На източния бряг на Европа" 2013 е проф. д-р Лина Анастасова – специалист по маркетинг в туризма, преподавател в Бургаски Свободен Университет.

Тя ще има нелеката задача, заедно с останалите членове на журито, да подбере най-добрите продукции в състезателна програма на фестивала. Тази година участват общо 47 филма, от които 21 български и 26 чуждестранни. Участващите държави са 18, сред които България, Сърбия, Тайланд, Италия, Австрия, Франция, Доминиканската република, Мексико, Дания, Йордания, Испания, Полша, Чехия, Хърватия, Гърция, Швеция, Дубай, Португалия.

887713

"През последните години се наблюдава повишаване качеството на професионалната част, от гледна точка на техническото изпълнение на филмите. Както и значително развитие на маркетинговото въздействие. В крайна сметка крайната цел на тези продукции е да предизвикат интерес и да накарат туриста да дойде да посети дестинацията", като дългогодишен член на журито, тазгодишният председател проф. д-р Лина Анастасова сподели своето удовлетворение от положителните тенденции в развитието на фестивала.

Повечето продукции тази година се състезават в категорията за национален филм. Забелязва се и сериозен брой от филми на научно-популярна и документална тематика.

В състава на журито са включени още проф. д-р Емилия Стоева – преподавател по кино- и телевизионно операторско майсторство в НАТФИЗ; Симеон Идакиев – телевизионен водещ и сценарист; Ирина Канушева – директор на Националния филмов център и представител на България в Европейската аудиовизуална обсерватория; режисьорът Антони Цонев – главен експерт в Дирекция "Култура и туризъм" към Община Велико Търново; писателят доц. д-р Марин Дамянов – преподавател по кино и телевизионна драматургия.

Международното участие в журито тази година включва проф. Селахатин Йълдъз - декан на Факултета по комуникации на Университет Малтепе, Истанбул и бизнесмена Муралидар Нирадж Кумар - председател на Сдружение за развитието на бизнес и култура между Индия и България.

Председателят на журито допълни, че не е учудена, че фестивалът е кандидат-член на престижната международна организация - Фестивала на фестивалите на туристическите филми в Австрия CIFT. Според нея основание за това е както многогодишна история, така и нарасналата познаваемост на фестивала. Доказателство е и големият брой продукции, които участват.

Официални гости на форума, за да проследят отблизо работата и развитието му, са представители на CIFFT. Присъстват Александър Камел - изпълнителен директор на CIFFT, Уго Маркош (Hugo Marcos) - директор на Португалския фестивал за туристически филми ART & TUR, както и Божко Савкович (Bosko Savkovic) - директор на Сръбския фестивал за туристически филми Silafest.

CIFFT е организация, която събира и организира 17 международни фестивали за туристически филми. Идеята участниците във фестивалите да обменят опит и да се подобряват. Накрая на годината един от участниците получава голямата награда на организацията, основана на участието на всички фестивали.

Освен състезателни прожекции тази година в рамките на "На източния бряг на Европа" са подготвени специални изненади за посетителите и зрителите. Това са филмовите модули "Филмови спомени", "Киното и градът" и "Лимитирани прожекции".

"Филмови спомени" представя стари документални филми и пътеписи на туристическа тематика. Тази година, като бенефис на Симеон Идакиев, бе представен филм от предавания от телевизионната поредица "Атлас", започнала през 1968 г. Другият филм от този модул е "Човешки празници" – 1981г. на Иван Ничев.

"Киното и градът" представя известни игрални филми, снимани в български градове. По този начин местата, използвани като декор за тези филми, ще се представят като обекти от интерес за туризъм в съответния регион. Ще бъдат представени маркетингови стратегии за интеграция на кино и туризъм – създаване на туристически продукт обиколка на местата, заснети в дадена продукция.

Филмите от модула са "HDSP: Лов на дребни хищници” – игрален филм 2010г., режисьор Цветодар Марков – представящ съвременна София; "С деца на море” – игрален филм, представящ Несебър от 1972г., режисьор Димитър Петров, сценарий Братя Мормареви. Прожекцията е по повод 30 години ЮНЕСКО в Несебър.

Прожекциите ще бъдат в Голяма зала на сградата на Община Велико Търново.

Модулът "Лимитирани прожекции" включва филмова колекция на продукции с културна, историческа и екологична тематика.

Фестивалните прожекции могат да се гледат online в сайта на Фестивала.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар