Вход | Регистрация

М. Капон: "Не" на проекта "Белене"

И призова Сергей Станишев на дебат в ефира на БНТ

М. Капон: "Не" на проекта "Белене"
Снимка: Север.бг

От Велико Търново призова на дебат в петък в ефира на Българската национална телевизия Сергей Станишев, председателят на Единната народна партия /ЕНП/  Мария Капон. Темата ще е референдума за АЕЦ "Белене" и бъдещето на ядрената енергетика у нас.

"Искам да му дам втори шанс. Разбрах, че е не е успял миналата седмица заради ангажименти извън страна. Искрено се надявам да дойде и да водим тази дискусия пред всички зрители, директно и челно по всяка една от темите "за" или "против" Белене", заяви Капон в старата столица.

Като председател на ЕНП  и представител на инициативен комитет "Беля Не" тя обяви, своите доводи против строежа на АЕЦ "Белене". Представи и новия вестник, част от информационната й кампания за бъдещия референдум.

"Поне три пъти по-скъпа ел. енергия ще плащат българските семейства след строежа на Белене. Ще се дават и огромна сума пари всяка година за нейното изплащане. Ако разделим сумата нужда за строежа от 22 млрд. лева за 20 години, се получава 1 млрд. лева на година. При лихва само 4%, означава още 800 млн. лева лихва, общо 1,8 млрд. лева. И това са пари без разходи по централата, като гориво, без заплати и прочие. С големите суми означава да загробим и децата си.", обяви Капон. И посочи, че в най-добрите си години АЕЦ "Козлодуй" е печелила едва 100 млн. лева.

Тя посочи и три "не"-та, заради които си заслужава да се гласува на референдума. Това са "не" на разграбването на страна ни, "не" на старата технология от 30 години и "не" на енергийното робство от Русия. Според нея "не" на АЕЦ "Белене", означава "да" на АЕЦ "Козлодуй".

Председателят на ЕНП обяви и 10-те истини и 10-те лъжи за "Белене". Една от тях е, че България има нужда от повече ел. енергия и предстои недостиг - истината е, че в момента изнасяме над 2000 МВт и има резерв от 1 500 МВт. Друга че строителството на централата ще създаде нови работни места, но ... за кратък период от време, както и че "Белене" е нова атомна централа, а всъщност е слабо подобрен модел от 1992 година. Лъжа е и, че АЕЦ "Козлодуй" ще бъде затворен през 2020 година. По думите на Капон сега тече удължаване на срока на 5 и 6 блок поне 10+10 години или да едно 20 години.

"В нашия вестник сме посочили в таблица цифри, които сме нарекли "пари на вятъра за АЕЦ "Белене". Те са по официални данни на НЕК и са справка за разходи, фактурирани и платени по договори по поректа Белене към 31 декември 2011 година. Видно е, че балансовата стойност на капитализираните дълготрайни активи са над 45 млн. евро, без ДДС, от над 837 млн. евро общо. На консултантите от "Уорли Парсънс" са дадени над 203 млн. евро. Какви са тези суми за консултации, дадени по времето на тройната коалиция, когато за оборудване сумата е много по-малка?", попита още Мария Капон визирайки корупционния проект или т.нар. според нея "перпетум мобиле" на енергетиката.

Ако референдума не мине, както се предполага че ще гласуват 20% от населението, въпросът влиза в Народното събрание.

"Затова балансът между "да" и "не" е важен. Тогава депутатите трябва да отговорят дали вдигат мораториума си и дали ще потвърдят мнението на гражданите или ще изтупат топката до следващия мандат, което пък е целта на БСП. А именно да оставим нещата нерешени, така че да водим този дебат пак", заключи Мария Капон. И допълни, че тези които искат да бойкотира избора проявяват гузна съвест, защото нямат отговори.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар