Вход | Регистрация

Фестивал на сливата и сливовата ракия ще правят по проект в Троян

В проекта е предвидено изграждането на 3 рампи за хора с увреждания

Фестивал на сливата и сливовата ракия ще правят по проект в Троян
Снимка: Булфото

Проектът "Провеждане на иновативно културно събитие в община Троян – Български фестивал на сливата” вече е факт. Градоначалникът Минки Акимов подписа договор със зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова за безвъзмездно предоставяне на финансова помощ по схема "Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития”.

Предвиденото в рамките на проекта се основава на съществуващо в културния календар на общината събитие – празникът на сливата и сливовата ракия, който е с дългогодишни традиции.

Това е най-посещаваният празник през годините, но не обхваща различните социални групи.Фокусът е бил върху възможността местните хора да представят домашно приготвени храни от сливов плод и производството на сливова ракия. Това пояснява и защо младите хора не се чувстват приобщени към празника, поясняват от общината.
Затова с изпълнението на този проект се цели преосмисляне на съществуващия празник в иновативно събитие.

За целта се предвижда при реализирането на проекта да се обхванат проблемите, свързани с околната среда при отглеждане на сливовия плод и здравословния начин на живот.

Въвежда се  нова интерпретация  на темата  за традиционното производство на сливова ракия в Троянско – възраждане на културни традиции, ритуали от бита и поминъка на населението чрез демонстрации, представяне чрез формите на изкуството /музика,  танц, театър, карикатура и др./, организиране на еко и образователни акции сред целевите групи /деца, ученици, работещи, безработни, хора в неравностойно положение, хора с увреждания, пенсионери, представители на местния бизнес и предприемачи/.  

Събитието представлява възможност за включване на младите хора, безработни, хора с увреждания /като необхваната група/, като ги подкрепи в създаването на културни продукти и артистични произведения чрез реализирането на творчески работилници за изработването на символи на фестивала.


Ще бъдат привлечени посетители от  други общини от региона и от страната, имащи тематични празници /Кюстендил, Карлово, Севлиево, Кнежа, Смилян/. Ще бъдат поканени участници от чужбина – представители на общини от Балканските страни и ЕС, които традиционно също произвеждат храни от сливи и сливовица /Унгария, Сърбия, Босна, Херцеговина, Чехия/.


Самото събитие излиза извън рамките на 2 дни и придобива характер на  фестивал с национално значение. Празникът ще бъде с по-дълга продължителност – около 2 седмици. Идеята е да публиката от пасивни зрители да бъде превърната в активни участници  -изпълнители в провежданите събития.

За реализирането на това се предвижда участие на местните жители и участници от чужбина при провеждането на демонстрациите, провеждане на конкурс за откриване на фестивала и изработване на символи на фестивала с участие на местното население, конкурс за подготовка на спектакли под няколко различни форми / жанрове и др.

Стойността на проекта е 330 388, 50 лв. и включва  два пъти провеждане на иновативното събитие за периода на реализиране на проекта, създаване на 6 творчески продукта в различните жанрове – музикално, танцувално, театрално изкуство, открити граници между творци, професионалисти и аматьори и възможност за съвместна работа. В резултат на проекта се очаква инвестициите в културата да скочат с 300%.

Предвижда се изграждането на 3 броя рампи за достъп на хора с увреждания до Централния площад и подмяна на каменната настилка за експозиционно пространство, което да се използва за демонстрационни дейности в рамките на фестивала

Вече е закупено, доставено и готово за ползване сценично оборудване – модулна сцена, осветление, озвучаване, което да може да осигури нуждите на публика от минимум 1000 човека.

Проектът ще се реализира в рамките на 18 месеца.


 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар