Вход | Регистрация

Честит Гергьовден!

Честит Гергьовден!

Днес, 6 май българския народен календар чества Гергьовден.

Денят е посветен на Свети Георги Победоносец, мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при управлението наримския император Диоклециан.Обявен е за официален празник в Република България, както и за Ден на храбростта и Българската армия. Чества се и като Празник на овчаря.

Гергьовден е един от най-големите празници през годината и най-големият пролетен празник. Познат е с имената Гергьо̀вден, Гѐргевден, Гю̀рговден, Гѐрги, Джу̀рджовдън, както и Хъдърлез и Адрелѐс, сред мюсюлмани, помаци и цигани. Празникът е календарно обвързан – празнува се на 6 май и се чества във всички територии, населени с българи. С него започва лятната половина на стопанската година, завършваща на Димитровден.

Св. Георги традиционно е схващан като повелител на пролетната влага и плодородието (отключва изворите и влагата, побеждавайки ламята; обхожда и наглежда полята и посевите), покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата.

В българската традиционна духовна култура това е един от най-големите празници, по-почитан и от Великден. В редица народни песни се пее:

Хубав ден Великден
още по-хубав Гергьовден.

На този празник се извършват редица обредни практики и ритуали, целящи осигуряването на здраве за хората и плодородие на нивите и животните.

В нощта срещу празника, преди да пропеят петлите, хората отиват на някоя ливада или поляна, където се търкалят в утринната роса, защото народното вярване твърди, че по това време на годината всичко е "повито с блага роса". След къпането в росата, на връщане към домовете си хората берат свежи зелени клонки (здравецбуккопривалюляк и др.), с които се окичват вратите и праговете на домовете, оборите и кошарите, слагат се на завивките на децата и на хомотите на добитъка, правят се венци и се слагат на главите на домашните животни. 

Повсеместно е вярването, че дъждът на Гергьовден (както и този на Спасовден) е особено плодоносен – "всяка капка носи жълтица".

Повсеместно е разпространен обичаят на Гергьовден да се правят люлки. 

Вярва се още, че както на Еньовден, така и рано сутринта на Гергьовден билките имат особена целебна сила и затова се берат и билки. 

На този ден стопаните вземат първото червено яйце, боядисано на Велики четвъртък, обикалят с него нивата и го заравят в средата ѝ, като вярват, че по този магически начин ще стимулират раждаемостта ѝ. Това се прави и при оборите и кошарите. 

На Гергьовден рано сутринта се извършва ритуалното извеждане на животните на първа зелена паша (на по̀пас), като стадото се подкарва със зелена пръчка. На този ден се прави и първото обредно доене на овцете. Някъде овчарите гърмят с пушки край стадото, за да изгонят злите духове. Широко разпространен е обичаят на този ден овцете да се захранят с обреден хляб, приготвен от жените. Също така на Гергьовден става първото вкусване на мляко и млечни продукти през годината.

Повсеместно разпространен из цялата българска етнична територия е обичаят на Гергьовден да се коли агне. На този ден всяка къща, независимо дали притежава или не овце, трябва да заколи агне.

Край празничната трапеза отново се изпълняват обредни практики, свързани както с плодородието, така и с брачна насоченост. 

На празничната трапеза (както и през целия ден на празника) цари веселие и се играят т. нар. "гергьовденски хора̀". Играят се обикновено на песни с религиозно-митичен характер и такива, свързани с мотивите за св. Георги - обикалящ полето, побеждаващ ламята и отключващ изворите и влагата. Веселието е задължително по време на целия празник.

Днес имен ден празнуват Георги и Гергана, Генади , Гочо, Габриел и Габриела, Гинка, Ганка и Ганчо, Гено, Генчо, Галя, Галин, Галина и производните им имена.

***

Пред Паметника на незнайния воин в София започна церемонията по освещаване на бойните знамена и знамената-светини. Водосветът отслужва българският патриарх и софийски митрополит Неофит. В 10:00 часа започва и традиционният парад по случай Гергьовден. В него участие ще взематнад 700 военнослужещи от въоръжените сили. 

20 артилерийски салюта ще бъдат произведени, докато гвардейският духов оркестър изпълнява химна.

В 12:00 часа ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред президентството. Денят на храбростта и празник на българската армия ще бъде отбелязан и в градовете Варна, Бургас, Русе, Горна Оряховица и Ямбол. 

 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар