Вход | Регистрация

Доц. Георги Колев: Идват ми много идеи и си ги изпълнявам

Доц. Георги Колев: Идват ми много идеи и си ги изпълнявам
Снимка: Север.бг
Полковникът от резерва доц. Георги Колев е роден в пловдивското село Православен. От 1974 г. до 2000 г. преподава в Катедра "Стопанско управление и логистично осигуряване" в Националния военен университет - Велико Търново. През 1998 г. участва в създаването на факултетната организация в старата столица, в Долна Митрополия и в Шумен и оглавява един от факултетите. Бил е аспирант в Санкт Петербург. В момента работи на хонорар към Националния военен университет.

Удоволствие и наслада са слаби определения за чувството, което изпитваш, докато гледаш екзотичната градина с водоскоци, миниатюрни скулптури, източни растителни видове и цветя в центъра на село Войнежа.

През мини-парка минава река, която със силата си задвижва динамо и вечер целият площад на Войнежа грейва в светлини. А феновете на източните учения могат да оценят каменните пирамиди, които разпръскват енергията фън-шуй. Доц. Георги Колев разказа пред Север.бг за идеите и хобито си да ги реализира.

Какво ви доведе във Войнежа?

Доведе ме жена ми и ме "присади" (смее се).

Какво ви вдъхнови да създадете тази красота?

Най-напред я направихме в нашия двор, после започнахме да разширяваме. Мястото около реката беше пълно с бурени и змии, но ние с жена ми решихме да го облагородим. Първо докарахме борчета от разсадника и ги засадихме. Вечерта обаче козите на комшийката налетяха точно на тях - дотогава не знаех, че козите ядат и борчета. Казах си: "Така ли?" и от дъскорезницата в Райковци докарах изрезки, с които направих стобор, за да не влизат животните.

Постепенно започнахме да засаждаме цветя - най-различни. Комшията работи в горското и докара пънове, които ги обособихме за отдих.

Имаше и мост, но миналата година пред очите ми реката го отнесе. Тогава направих една каменна стена, за да прегражда прииждащата вода и да не отнесе парка. На 30 юли ще бъде събора на селото и дотогава с кмета смятаме да възстановим моста.

Преди Гергьовден отново падна голям дъжд, реката беше преляла. През парка не беше минала, но колело от мелничката, в която водата постоянно тече, беше отнесено на около 500 метра.

Явно сте упорит човек - природата руши, вие отново съдавате...

Правя и усъвършенствам... Бях поставил една маймунка "Мистър Пиш", по аналогия на брюкселското "момче",  но внучките ми казаха: "Дядо, да го махнеш това". Аз го махнах, но направих още една каскада. После - още една. Играх си много, за да улуча точния момент, в който водата пада и обръща една тръбичка...

Изглежда не ви липсват идеи?

Да, идват ми много идеи и си ги изпълнявам.

Разбирам, че жена ви е дясната ви ръка?

Така е. По отношение на цветята и аранжировката тя е в стихията си.

Случвало ли се е някой вандал да разруши тази красота?

В селото нямаме цигани. А това, което сме направили, е възпитателно. Случва се понякога малки деца да пипат от любопитство. Аз правя сериозни забележки, защото може да счупят нещо и те не повтарят.

Вие чешит ли сте?

В смисъл?

Човек, който все нещо го ръчка, провокиран е да прави нещо и това го отличава от другите...

Да! В този смисъл - да! Навремето съм направил много рационализации в катедрата.... Аз съм малко "сбъркан", в смисъл, че мечтаех да стана инженер, а животът ме направи икономист и военен. Но техниката ми остана хоби.

Кой или какво ви провокира?

Баща ми. Той беше дърводелец. Като почина, само банцига не можах да взема - всички други машини и инструменти взех със себе си тук. Това ми развързва ръцете, защото една дъсчица да се наложи да рендосам, има с какво да го направя. Баща ми не ме е учил, но колкото съм му помагал, все нещо съм разбрал.

Откраднали сте занаята?

Не съм го откраднал, но за себе си мога да свърша необходимото. Скоро видях по телевизията една идея, хареса ми и до събора ще я направя и нея - пейка и столове с летви и легнали пънове за облегалки. Идеята е да има атракции.

На една сватба в "Златни пясъци" видях интересен декоративен кладенец от каца. Като се прибрахме, срязах на тъста си една каца и веднага реализирах видяното.

Веднъж на почивка в Сандански видях интересни камъни, качих 21 в багажника на колата и си ги докарах. Жената искаше да си купим повече плодове, но в багажника нямаше място от камъни. Ето такъв чешит съм!



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар