Вход | Регистрация

Ще има национални доплащания за тютюна

Това посочи министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в Русе

Ще има национални доплащания за тютюна
Снимка: МЗХ

Ще има национални доплащания за тази и следващата година за тютюнопроизводителите, а средствата ще са от държавния бюджет, поясни днес в Русе министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на среща с тях.

"Всяка година, както през текущия период, МЗХ ще продължи да прилага схема за подпомагане на тютюнопроизводителите от националните доплащания, като целта на министерството е да се запази размерa на подкрепата до 2020 г. Тютюнопроизводството е важен поминък и засяга много семейства. В България са регистрирани 31 хил. земеделски производители на тютюн, затова държавата ще продължи подкрепата”, категоричен бе министърът.

И допълни, че въпреки усилията на МЗХ и подкрепата на Европейския парламент в целия Европейски съюз се прекратява възможността за подпомагане на тютюнопроизводството чрез директни плащания след 2014 г. Основната причина за това е политиката на страните-членки в ЕС в подкрепа на борбата с тютюнопушенето и опазване на здравето на хората, информира още министърът.

По късно проф. Греков и зам.-министър Бюрхан Абазов се срещнаха с протестиращи на Дунав мост.

Министърът призова зеленчукопроизводителите да се обединяват в организации на производителите на плодове и зеленчуци, за да са легитимирани и да получават по-голямо подпомагане.  Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев благодари на министъра за уважението, което е демонстрирал с екипа си към протестиращите и посочи, че ще продължат диалога на 18 юли в МЗХ, когато ще има Консултативен съвет по тютюна.

За зеленчукопроизводителите, животновъдите и овощарите подпомагането ще бъде по линия на обвързаното плащане, което е 13 % от директните плащания, информира и зам.-министър Абазов. Те ще могат да бъдат подпомогнати с европейски средства в размер на 100 млн. евро годишно след 2014 г. 

<<Sever.bg във Facebook>>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар