Вход | Регистрация

Яценюк иска разследване в Одеса, US-журналисти казват истината

Яценюк иска разследване в Одеса, US-журналисти казват истината
ИТАР-ТАСС

Размириците в Одеса, които доведоха до смъртта на повече от четиридесет души, ще бъдат разследвани от специален екип на прокуратурата, заяви днес премиерът на Украйна Арсений Яценюк, предаде Интерфакс.

"Свързах се с кабинета на главния прокурор и помолиха да прехвърлят разследването директно в Централния следствен отдел на Главната прокуратура. Да се създаде съвместен разследващ екип от всички отдели, да се намерят всички подбудители, всички организатори", каза той в обръщението си към обществеността в Одеса.

Яценюк нарече бунтовете провокация срещу народа на Украйна и Одеса. Министър-председателят каза още, че милицията е била длъжна да възпрепятства даването на жертви.

"Ако правоохранителната система в Одеса работеше, всички терористи, трябваше да бъдат изчистени", подчерта той .

В интервю с репортери в Одеса премиерът обяви пълна подмяна на управителния съвет на регионалната милиция. На уточняващ въпрос кои са назначени на мястото на уволнените, отговорът е: "Министърът взе решение да смени цялата милиционерска върхушка и новото ръководство трябва да въведе ред в Одеса."

1269651

Mеждувременно кореспонденти на американския вестник The New York Time признали, че не са намерили потвърждение за руско участие в събитията в Славянск.

В публикациите си, подготвени въз основа на едноседмичното си пребиваване в украинския град, наред с друга информация се казва, че " западните официални представители и украинските власти настояват, че бойците са водени, организирани и снабдявани от руснаците".

Въпреки това журналистите, които активно са комуникирали с войниците от 12-та рота на Народното опълчение в Славянск, признават:

"Служещите в ротата са украинци, имащи тесни връзки с Русия, в т.ч. и родствени, вкл. и с Източна Украйна. Много от тях са ветерани от съветската, украинската и руската армии."

Те отбелязват още, че "бунтовниците" имат достатъчно боен опит, за да се справят със своите задължения без участието на руски армия, "а не, както се твърди от официалните лица в Киев и на Запад."

"При нас няма руски сили, няма никого от Москва. Аз и сам съм достатъчно опитен", цитират командира на ротата американските журналисти.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар