Вход | Регистрация

"Обединени за глобална промяна" с хранителен кооператив

От движението направиха ретроспекция на свършеното за една година

"Обединени за глобална промяна" с хранителен кооператив

Тази година движение "Обединени за глобална промяна" отбелязва първия си рожден ден. По този случай бе организирана пресконференция, чиято основна цел беше да се направи ретроспекция на успехите и развитието на организацията.

Последователите на движението твърдят, че те не организират протест, а процес. Искат да променят света глобално и от консуматорско да превърнат обществото ни в група от индивиди, помагащи и подкрепящи се.

Поради тази причина движението организира хранителен потребителски кооператив, който да заработи във Велико Търново. В него ще се събират и предлагат на по-ниски цени, с около 20-30%, храни и продукти, като се заобикалят прекупвачите. По този начин считат, че всички печелят и производителите, и купувачите, а като цяло, и обществото. 

На ротационен принцип ще се избира един от членовете на кооператива, който се свързва със съответния производител, най-вече от Великотърновска област.

Освен хранителния кооператив от група ''Обединени за глобална промяна'' провеждат и т. нар. свободни пазари. До момента във Велико Търново са осъществени три такива, като идеята е да станат редовни. До края на месеца ще се проведе още един свободен пазар.


Движението функционира на основата на пряката демокрация. Подобно на атинската такава. Това е хоризонтална група без началници и подчинени. Всеки, който желае, може да се включи в организацията и да вземе участие в нейната дейност. Събират се всяка неделя в 18 часа в Центъра за личностно развитие "Sohm" във Велико Търново.

Участниците, сред които Ани Велкова, Лаврена Илкова, Светлин Дачев, Екатерина Иванова, наричат движението си асамблея, в която участват хора с различен статус, различни убеждения и разбирания. Те нямат политическа идеология и не желаят да се домогват до властта или да се превръщат в политическа партия, тъй като не вярват в тази система на управление. 

За една година "Обединени за глобална промяна" е организирало протести за шистовия газ, против проектозакона за детето, за АКТА. Също така са подготвяли флашмоб, прожекции за глобалната революция и енигмата на водата, дискусии във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".

Най-скорошната им акция е събирането на храни и помощи за Дома за деца в неравностойно положение в Нови хан и популярния вече отец Иван. 



Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар