Вход | Регистрация

"Психология на субекта" представиха във ВТУ

Преводът на книгата от руски език е направен от доц. д-р Марияна Няголова

"Психология на субекта" представиха във ВТУ

Преведената книга "Психология на субекта" на руския автор Андрей Брушлински бе представена преди дни в библиотеката на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Преводът е направен от преподавателя по психология във великотърновската Алма Матер доц. д-р Марияна Няголова, която бе модератор на срещата. Представянето пред присъстващите студенти и преподаватели направи доц. д-р Мая Русева. 

1218011

В 256-те страници на книгата са описани научните основи на психологията на субекта. Представена е оргинална гледна точка за човека като субект на психиката – творец на своята история, на своя жизнен път. Субектът –това е човекът в дейността и общуването. Именно човекът, като носител на психиката се изучава в неговата цялост и автономност. Субектът – това е свободният човек, притежаващ свободата на избор, който може сам да взема решение за постъпките си, на основата на своето собствено нравствено съзнание.

Показано е, че всеки човек е субект, но той не се ражда субект, а става такъв в процеса на формирането и развитието на психиката. В книгата, е отделено голямо внимание на изучаването на закономерностите при формирането на висшите прояви на човешката психика – духовността, нравствеността, свободата, хуманизма.

Доказва се, че хуманизмът на психологията е тясно свързан с духовността, с духовната дейност на човека. Голямо значение се придава също на проявите на антисубектните прояви на човека и неговата дейност: авторитаризмът, тоталитаризмът, манипулациите на човек от човека и от държавата – чрез общественото съзнание.

Книгата представлява интерес за психолози, философи, педагози, историци, а също и за най-широката читателска аудитория.

1218014

За Автора

Андрей Владимирович Брушлинский (1933 – 2002) е руски психолог. Завършва специалността "Психология" в Московския държавен университет "Ломоносов" през 1956 г. Започва научна работа по психология, веднага след завършването на Университета, под ръководството на големия руски психолог Сергей Леонидович Рубинщайн (1889 – 1960). Участва в научния колектив, чийто ръководител е Рубинщайн, по експерименталното изследване на мисленето, като процес.

През 1964 г. защитава докторската си дисертация по психология на тема: "Изследване на насочеността на мислителния процес".

През 1977 г. защитава втората си докторска дисертация и му е присъдена научната степен "доктор на психологическите науки" по темата "Психологически анализ на мисленето, като прогнозиране".

От 1980 г. е професор. Чете лекции в Московския държавен педагогически университет и в МГУ «Ломоносов».

През 1990 г. му е присъдено званието "Член-кореспондент на Руската академия на науките". Той е вторият, след Сергей Рубинщайн, член-кореспондент на РАН – психолог.

Между 1989 г. и 2002 г. е директор на Института по психология на Руската академия на науките, гр. Москва.

Има над 200 публикации и 10 монографии по психология.

Като учен с международна известност, поддържа научни контакти с много психолози и научни центрове по света. Особено внимание отделя на руско-българските научни връзки в сферата на психологията. Прави дарения от книги и течения на списание "Психологический журнал" на библиотеката на Великотърновския университет.

На 30 януари 2002 г., връщайки се от конференцията на Руското психологическо дружество, той е убит във входа на собствения си дом.

Книгата "Психология на субекта" е последното му, посмъртно излязло произведение.

1218013

Издаването на преведения том в България е дело на издателство "ПИК", а появата й на "бял свят" е със спомоществователството на Фондация "Михаил Прохоров" - Русия.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар