Вход | Регистрация

"Атака" е с най-много сигнали за злоупотреба с данни

През септември ще са ясни наказанията за партиите, злоупотребили с лични данни по време на евроизборите

"Атака" е с най-много сигнали за злоупотреба с данни
Снимка: Булфото

Най-много сигнали за злоупотреба с лични данни на граждани при подписките за участие в изборите през май от парламентарно представените партии има срещу партия "Атака" (12 на брой и 4 жалби). ДПС пък е само с една жалба и нито един подаден сигнал.

Това стана ясно след като Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) оповести резултатите от проверката на партии и коалиции за използване на лични данни на граждани.

Рекордьор по подадени сигнали за нарушение на личните данни е ПП Българска Национално-Патриотична партия, срещу която са подадени 119 сигнала. ПП Съюз на комунистите в България пък води класацията по най-много жалби - 110 на брой.

Коалиция за България има 6 жалби и 8 сигнала, а ГЕРБ - 3 жалби и 7 сигнала, допълва БГНЕС. От останалите по-големи партии извън парламента БАСТА се нарежда с 26 жалби и 32 сигнала, НФСБ - с 8 жалби, 16 сигнала, ПП Глас Народен с 12 жалби и 22 сигнала, ПП Зелените с 1 жалба и 7 сигнала, Реформаторски блок - 16 жалби и 16 сигнала, ББЦ - 25 жалби, 50 сигнала, АБВ - 1 жалба, 7 сигнала.

За нарушение в Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД) са подадени 1380 сигнала към КЗЛД, като едва 2/3 от тях са били уважени от комисията, тъй като голяма част от жалбите били подадени без име и адрес за обратна връзка.

Глобени партии и групи няма. За нарушения партиите може да платят от 10 000 до 100 000 лв. За всяка партия ще има индивидуални административни производства и ще се подходи, съобразно доказателствата и данните.

През септември ще стане ясно кои са партиите и какви санкции ще понесат.

По-рано днес националният омбудсман Константин Пенчев заяви пред БНТ, че има опасност от нови злоупотреби с лични данни и на предстоящите през есента парламентарни изобри. 

Според него няма да има осъдени по скандала с фиктивните имена и ЕГН-та използвани в подписките за регистрация на някои от участниците в европейските избори. Омбудсманът призова за законодателни предложения и премахване на подписките за регистрация на участниците в изборите.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Агенция "Кросс"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар