Вход | Регистрация

"Гражданска отговорност" ще важи и в страните от ЕС

Предлага се минималната застрахователна сума да бъде 1 000 000 лв. за всяко застрахователно събитие

"Гражданска отговорност" ще важи и в страните от ЕС
www.zastrahovanebg.com

Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилите срещу единна премия вече ще осигурява покритие за България, ЕС, Европейското икономическо пространство, както и за държави от системата "Зелена карта”. Това приеха днес на първо четене в НС.

Предлага се допълнително изискване по отношение отстраняването на вреди по моторни превозни средства, когато то е възложено от застраховател на външен изпълнител.

Застраховането на МПС-та представлява над 70 % от пазара по общо застраховане и в практиката на Комисията за финансов надзор са установени значителен брой случаи, при които клиенти възразяват срещу недобре извършен ремонт на пострадали коли.

По този повод се предлага застраховател да може да възлага отстраняване на вреди по моторни превозни средства само на външен изпълнител, който има застраховка "Гражданска отговорност”, покриваща отговорността му за вреди, настъпили вследствие на негово действие или бездействие.

Евентуалната минимална застрахователна сума по тази застраховка ще бъде 1 000 000 лв. за всяко застрахователно събитие и 5 000 000 лв. за всички застрахователни събития за една година. Минималната граница на отговорност за неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт се променя на 10 000 000 лв. за всяко събитие, независимо от броя на пострадалите лица.

В новия Кодекс e залегнало премахването на абсолютната забрана за придобиването на акции от застраховател или презастраховател със заемни средства. Съгласно предложения режим придобиването със заемни средства на квалифицирани участия ще бъде подложено на преценка за финансовата стабилност на заявителя за придобиване на такова участие.

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Източник: inews.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар