Вход | Регистрация

“Южен поток“ не е важен за ЕС

Турция проявява интерес към стратегическия газопровод

“Южен поток“ не е важен за ЕС
Снимка: Булфото

Построяването на газопровода "Южен поток” не е приоритет за Европейския съюз. Позицията бе заявена от Сабине Бергер - прес секретар на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер пред ИТАР-ТАСС в събота.

"По отношение на организацията на преговорите за "Южен поток” и дискутирайки проекта, ние със сигурност трябва да вземем предвид общият контекст на отношенията между Русия и ЕС”, коментира Бергер.

Тя допълни, че към момента диалогът, който стартира в съвместната работна група през тази година, продължава да върви на техническо и правно ниво, но за момента няма преговори на високо политическо ниво.

В преговорите си с руската страна Европейската комисия ще представлява шест държави – Унгария, България, Хърватия, Словения, Австрия и Гърция, както и Сърбия, припомнят от руската информационна агенция.

В петък руският министър на енергетиката Александър Новак потвърди, че проектът е бил приложен в съгласие с междуправителствените споразумения и поради тази причина не може да бъде ликвидиран. Той подчерта, че руското министерство е включено в консултация с представители на Европейската комисия.

Строежът на Южен поток стартира официално на 7 декември 2012 г. и по план трябва да бъде завършен до 2015 г. Предвижда се общият капацитет на морската част от тръбопровода да достигне до 63 млрд. кубични метра газ на година. Целият проект се оценява на 16 млрд. евро.

Междувременно Турция се оказва отворена за възможността стратегическият руски газопровод да бъде престроен на територията на страната, в случай че Москва отправи подобно предложение. Такова намерения заяви министърът на енергетиката Танер Йълдъз, цитиран от "Ройтерс".

Следващата седмица Турция и Русия ще проведат преговори, посветени на увеличаване на газовите доставки и договаряне на нова цена на газа. Бъдещето на "Южен поток", чиято цел е да свързва Русия с Европа през Черно море, днес е несигурно заради кризата, последвала анексирането на Крим от страна на Русия.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар