Вход | Регистрация

Вижте 10-те най-живописни дестинации в Стара планина

Вижте 10-те най-живописни дестинации в Стара планина Рибарица

Едни от най-живописните градове и села са сгушени в недрата на Стара планина. Повечето от тях са съхранили автентичния си облик и са със статут на архитектурни резервати. Много от старопланинските селища с най-живописна природа и богато културно наследство, се намират в Централния Север, а порталът bulgariatravel.org ги е подредил по азбучен ред.

Боженци е село с над 600 годишна история. Според древна легенда селцето е основано от търновска болярка на име Божана, която се заселила тук с децата си след смъртта на съпруга си при завземането на столицата Търново от османците. Заради многобройните си къщи, запазени от епохата на Възраждането, селището е получило статута на архитектурен резерват. В Боженци могат да се разгледат две музейни къщи от XVIII и първата половина на XIX век с оригинални предмети от този период. Сред местните атракции е прословутото бяло сладко.

1285811

Сгушеният в дебрите на Балкана град Елена е популярен както с прекрасната природа, така и със съхранената архитектура от епохата на Българското възраждане, многобройните паметници на културата и еленския бут - местен деликатес, приготвян от осолено свинско месо. В Елена може да останете цял ден и пак няма да се наситите на града. От всяка улица и къща се носи духът на историята и на Възраждането. Сред най-интересните забележителности са Даскалоливницата, архитектурният ансамбъл Разсукановите къщи и Музеят по палеонтология.

1285808

Село Жеравна се намира в Стара планина, на 12 км от гр. Котел. Заради многобройните си паметници на културата Жеравна е със статут на архитектурен резерват. Интерес представляват добре запазените и възстановени възрожденски къщи, изографисани и с изящна дърворезба, тесни калдъръмени улички и многобройни чешми. В околността бликат множество извори, повечето от които са отведени в чучурите на чешми. Освен това в селото може да видите родният дом на писателя Йордан Йовков, бащината къща на общественика Сава Филаретов, църквата "Св. Николай". Всяко лято в Жеравна се провежда уникален фестивал на народната носия.

1285810

Въпреки че не е архитектурен резерват, село Ичера е съхранило облика си отпреди векове. То е се намира в Югоизточна България, в Община Сливен. Най-ранните следи за появяването на Ичера водят към ранносредновековната крепост "Сикера" от IV — V век. От названието Сикера произхожда и днешно име на село Ичера. По време на Руско-турската война през 1828–29 г. голяма част от полските селяни в Сливенско били принудени да напуснат селата поради палежите на турците, отмъщаващи си за подкрепата на българите за руската армия. Освен културните забележителности Ичера привлича и с красивата си природа и възможността за риболов, разходки, лов на раци в реката, бране на билки и гъби.

1285816

Котел е разположен в малка котловина в Източна Стара планина. Градът е запазил много от своите исторически паметници. В квартал "Галата" се намира Галатанското училище - забележителен архитектурен паметник. В него е поместена експозицията, посветена на прословутите котленски килими и тъкани. Друга местна забележителност е Пантеонът на Георги Ст. Раковски. В Котел се намира и природонаучен музей с богата сбирка, представяща животинското царство на Котленския Балкан. Природата около града също е богата на забележителности - пещери, водопади и скални образувания.

1285812

Село Рибарица е разположено в Тетевенската планина, на 600 м надморска височина, в подножието на връх Вежен. То се простира на 10 км по протежение на река Бели Вит. През 1963 г. Рибарица е обявена за планински климатичен курорт. Хубавата природа, чистият въздух и едновременно с това близостта до по-големи населени места е причина селото да се превърне в предпочитано място за почивка още в началото на ХХ в. Рибарица е изходен пункт за няколко пешеходни маршрута. От центъра на селото започва маршрут до местността Костина. Там се намира и лобното място на революционера Георги Бенковски. Друг маршрут води до резерват Царичина.

1285809

Тетевен е разположен в западната част на Средна Стара планина, на 110 км североизточно от София. Градът е малък и китен, а местните хора се гордеят с дългата му история и с красивата природа на Тетевенския Балкан. Основан преди векове, Тетевен през Възраждането бил прочут с многобройните си занаятчии, които продавали стоката си от Виена до Цариград. Наричали го "Алтън Тетевен" (Златния Тетевен). През 1801 г., при кърджалийско нападение, градът е сринат до основи и са му необходими няколко десетилетия, за да възвърне предишната си слава. Историята на Тетевен се пази в Историческия музей в града.

1285806

Град Троян е дал името си на частта от Стара планина, в която се намира, известна като Троянския Балкан. Градът е основан през XV в. от преселници от Западна България. През Възраждането Троян се прочува със своите майстори грънчари и с Троянската керамична школа. До града се намира Троянският манастир - един от най-големите в Стара планина. В града се намира единственият по рода си Музей на народните занаяти и приложни изкуства. Троян е изходна точка за Националния парк Централен Балкан, в който има множество маркирани туристически маршрути.

1285813

Град Трявна се намира в централната част на България - на почти еднакво разстояние от София и Варна - около 250 км. Символ на града е Часовниковата кула, паметник на културата с национално значение, за чието изграждане се разказва интересна легенда. Постиженията на Тревненската художествена школа могат да бъдат разгледани в няколко музея. Известните резбовани слънца се намират в Даскаловата къща. До Даскаловата къща е Славейковата къща - в нея поетът Петко Славейков и съпругата му Ирина отглеждат всичките си деца. В Трявна се намира и единственият на Балканския полуостров Музей на азиатското и африканско изкуство.

1285815

Град Чипровци се намира в западните склонове на Стара планина, близо до границата на България и Сърбия. Районът на града е бил населен още в най-ранна древност, а през вековете на своето развитие Чипровци се утвърдил като занаятчийски център. От миналото до наши дни градът е запазил славата си на център на производство на килими. В изработката на килими местните майстори влагали въображение и вещина. В Историческия музей на града има специална експозиция, посветена на чипровските килими и характерните им елементи. На около 7 км от града, се намира Чипровският манастир "Св. Иван Рилски", който е приятно място за отмора и разходка през почивните дни.

1285807

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар