Вход | Регистрация

16,5% е безработицата в област Ловеч

Сравнен с миналата година, броят на безработните се е покачил

16,5% е безработицата в област Ловеч
Снимка: inews.bg

Процентът на безработица в област Ловеч за месец юни е 16,5%. Отчита се намаляване на неработещите лица за четвърти пореден месец, но сравнена с данните за съответния период от миналата година, безработицата бележи ръст със 0,7 процентни пункта. Това съобщава началник-отдел "Услуги по заетостта" Снежана Вълкова.

Вълкова уточнява, че отчетеният ръст се дължи на значителния брой назначени лица през предходната година по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", на които приключиха договорите сега.

В бюрата по труда в областта са регистрирани 9 212 безработни лица, като те намаляват с 2,6 процента спрямо месец май.

Най-висок брой неработещи има община Угърчин, като отчетената безработица е 55,7%, следвана от община Ябланица с 43,4% и от община Луковит с 35,9%.

В общините Троян, Априлци и Ловеч нивото на безработните не надвишава 10%. Това са трите общини, в които безработицата е по-ниска от средната за страната, която е 10,7%.

Процентът на безработица в общините Тетевен и Летница е сътветно 25,2% и 29,5%.

Неработещите жени в областта са 55,5% от общия брой безработни и са 4 649. Отчита се намаляване на младежката безработица - 17,5 процента от всички безработни лица, това е с 0,8 пункта над средната за страната.

639 безработни лица са намерили работа през месец юни.

Към момента общо 382 са заявените работни места, заяви Снежана Вълкова.

154 са обявените позиции в преработващата промишленост, 61 в търговията, 25 в хотелиерския бизнес, 20 в строителния сектор, 7 в държавната администрация и 6 в транспорта.


Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.






zetramedia.com
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар