Вход | Регистрация

4000 души посетиха музея на Баба Тонка за ден!

Опашка от желаещи да разгледат новооткрития музей се изви вчера в Русе

4000 души посетиха музея на Баба Тонка за ден!
Снимка: Община Русе

Над 4000 души разгледаха вчера експозициите на новооткрития музея "Баба Тонка" в Русе. Първите посетители бяха младежи от Варна.

След откриването и осветяването на музея от Н.Пр. Русенския митрополит Наум пред къщата музей се извиваше дълга опашка от желаещи да влязат. Екпозицията ще очаква посетители през месец март без почивен ден.

Над 230 хил.лв. са вложени в обновяването на сградата на музея от края на 2012 г. досега. Средствата са общински и благодарение на тях домът на Никола Обретенов отново отваря врати за посещение след 25 години.

Музеят е открит през 1958 г., но впоследствие сградата е върната на наследничката на Никола Обретенов - Лиляна Балканска. В момента собствеността е на Община Русе, което позволява реставрацията на къщата.

В нея могат да се видят интерактивни екрани, представящи историята на значимото за революционното българско движение семейство Обретенови. Експозицията включва лични вещи на Баба Тонка и семейството й, както и възстановка на русчушкия затвор, сабите на Раковски и Стефан Караджа и мн.др.

1478052

1478053

След безплатното посещение на къщата на Баба Тонка РИМ-Русе канят посетители на още експозиции с безплатен вход през март:

10 март: Археологически резерват "Средновековен град Червен";

20 март: Исторически музей, пл. "Ал. Батенберг" 3;

24 март: Римска крепост "Сексагинта Приста".

 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар