Вход | Регистрация

5 проектни предложения за близо 26 млн.лв. чакат одобрение

Община Габрово беше сред първите, внесли инвестиционната си програма за финансиране по ОП "Региони в растеж"

Инвестиционната си програма за финансиране на проекти по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 /ОПРР/ внесе Община Габрово във възможно най-ранния срок за това.

Пет основни и четири резервни проектни предложения, които да бъдат изпълнени през новия програмен период, чакат одобрение от Управляващия орган /УО/. Екип от 48 души определи приоритетните обекти, които очертават инвестиционната програма.

Предвижда се през 2016 г. да стартират обектите от градската среда:

благоустрояване на парк "Колелото" с прилежащи квартални пространства и част от центъра на града; реконструкция на кръстовището при Шиваров мост; благоустрояване на междублокови пространства – левия участък от бензиностанция OMV до моста, Източна градска улица – в частта от пресечката на ул. "Орловска" с ул. "Дунав".

Заедно с това ще започнат и дейностите по въвеждане на енергоспестяващи мерки в основните училища "Св. св. Кирил и Методий" и "Цанко Дюстабанов". Ще се извърши и преустройство на бившето училище "Радион Умников" в център за работа с деца.

Ще бъде даден старт на проекта за интегриран градски транспорт на Габрово, който ще се изпълнява в рамките на три години. За периода 2016 – 2018 г. е заложено да бъдат изградени и рехабилитирани социални жилища за групи в неравностойно положение.

Проектът за ремонт, модернизация и внедряване на мерки за енергийна ефективноост в Дома на културата "Емануил Манолов" ще бъде започнат през 2017 г. и се планира да приключи за 2 години.

25 739 640,08 лв. е максималната сума, която ще получи Общината пo Приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие" на ОПРР. Община Габрово е предложила съфинансиране в размер на 6 526 482,96 лв., въпреки че това не се изисква. Средствата ще бъдат залагани поетапно при изготвяне на годишните бюджети.

Резервните проектни предложения, които е подготвила местната администрация, в случай че се освободи ресурс по програмата, са:

Внедряване на мерки за енергоефективност в сградата на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"; благоустрояване на междублокови пространства в кварталите "Младост" и "Трендафил"; благоустрояване на улиците "Емануил Манолов" и "Чардафон" с прилежащите пространства, парк "Баждар", реконструкция на пл. "Възраждане". Заложени са и ремонтни дейности в Дома на хумора и сатирата и сградата на кукления театър.

Общата планирана стойност на резервните проекти е 17 821 776,76 лв., а изпълнението им е със срок до 2022 г.

Приложение – визуализации от работните проекти:

  1. Кръгово кръстовище при Шиваров мост.

  2. Източна градска улица.

  3. Пространство пред Музей "Дом на хумора и сатирата".

    1576584

    1576586

     

<< Sever.bg във Facebook >>





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар