Вход | Регистрация

IV-ти пехотен Плевенски полк се отправя отново на бойното поле

Възстанока, посветена на 100 години от започването на Първата световна война, показват в Плевен

IV-ти пехотен Плевенски полк се отправя отново на бойното поле
Сдружение „ІV-ТИ ПЕХОТЕН ПЛЕВЕНСКИ ПОЛК”

Възстановка по повод 100 години от началото на Първата световна война ще направят членове на Сдружение "IV-ти пехотен Плевенски полк”. Тя ще бъде представена на 29 август от 18,30 ч. в двора на РИМ-Плевен.

Участието на българската армия в Първата световна война е знаково, тъй като близо 878 000 души от малка България излизат на бойното поле. Това е знак за стремежа на народа ни да изпълни своята национална кауза за обединение на разпокъсана България, споделят от сдружението.

През Първата световна война ІV-ти пехотен Плевенски полк участва в Нишката и Косовската операция на Първа българска армия, под командването на генерал Климент Бояджиев, в състава на 9-та пехотна Плевенска дивизия. Воюва срещу сърбите при Дрянова глава, Дервент, Ниш и Косово поле, срещу французите и англичаните в долината на река Вардар, височината Близнаците и Дойран.

Историческата възстановка ще проследи обявяването, мобилизацията, организационно и бойно сглобяване на ІV-ти пехотен Плевенски полк и заминаването му на фронта. Тя е част от културния календар на Община Плевен за 2015 г.

Сдружение "ІV-ТИ ПЕХОТЕН ПЛЕВЕНСКИ ПОЛК” е патриотична организация с председател г-н Милен Първанов. Дейността й е свързана с патриотично възпитателно въздействие върху населението за формиране на любов и уважение към защитниците на националните идеали и за запазване на културно-историческото ни наследство. Състава на организацията е с огромен опит в популяризирането и възстановяването на българските обичаи, традиции, както и в провеждането на възстановки на ключови битки в историята на България. Членовете на организацията са членове и на Национално дружество "Традиция”. 

Екипът на Сдружение "ІV-ТИ ПЕХОТЕН ПЛЕВЕНСКИ ПОЛК” има зад гърба си реализирани възстановки: "Преминаването на Троянския балкан от отряда на генерал Карцов”, "Връщане сабята на Осман паша” – Плевен, "Трети щурм за Плевен” - Панорама – Плевенска Епопея, боевете на Шипка, Хайдути – Жива картина (с.Тодорово, община Плевен), Защитата на Копривщица, "Панагюрище – мъжество и саможертва”, Битката на връх Вола и много други.

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар