Вход | Регистрация

Античният керамичен център получава над 700 хил.евро за модернизация

Мащабни дейности по модернизация и популяризация започват в павликенския Античен център за керамика

Със 736 337,90 евро Община Павликени ще популяризира и модернизира Античния керамичен център. Договорът за финансирането вече е подписан от кмета инж. Емануил Манолов и директора на дирекция "Европейски програми и проекти" в Министерство на културата Ангел Ангелов.

Финансирането е по Мярка 1 "Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство" на Програма БГ08 "Културно наследство и съвременни изкуства" по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. Община Павликени е водеща организация по проекта в партньорство с Исторически музей-Павликени.

В рамките на проекта ще бъдат обновени сгради от културното наследство на Павликенския район. Изложбени пространства и платформи ще бъдат модернизирани чрез интерактивни технологии, ще бъдат предпазени пространства от културното наследство и развити музеи на открито.

Предстои кoнсервационно укрепване на стени при пещите и укрепване на пет от пещите за строителна и битова керамика. Античният кладенец ще бъде реконструиран по автентични данни, така ще бъде възстановена и подовата конструкция на античния склад за зърно.

Покривът на античната баня, където е запазено и подовото отопление, т.нар. хипокауст, ще бъде подменен. Планирана е частична реконструкция и за портиците. На панорамната площадка ще бъде поставен нов макет на обекта, направен от камък. 

Приемната сграда и мемориала на археолога Богдан Султов ще бъдат ремонтирани. Обновена ще бъде и експерименталната грънчарска работилница с пещ, където се представя автентичната технология за производство на керамика през II – IIIв.н.е.

Пейки, кошчета, информационни табели, както и реновиране на откритата сцена на обекта също са заложени в проекта. Настилката на пътя до разкопките ще бъде подменена. До Античния керамичен център ще бъде доведен и водопровод.

Ще бъде монтирана външна осветителна инсталация със соларни панели и художествено осветление, както и поставена система за видеонаблюдение.

В рамките на проекта ще бъде направена интерактивна изложба на експонати от Античния керамичен център. 30 предмета ще бъдат заснети и изработени като холограми.

Площадка за работа с деца ще бъде оформена в Античния център. В нея ще има мини-работилница, както и мини-археологически обект, тип "пясъчник", както и кът за рисуване и работа с находките. Сензорен информационен киоск ще посреща посетителите. Тур-гайд система ще ги води из историята и значението на археологическия обект.

Планирани са аварийни археологически разкопки в рамките на проекта на стойност 21 000 евро. Дейностите по проекта ще приключат до 30 април 2016 г.

 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар