Вход | Регистрация

Майките-измамници ще връщат 4 млн. лева

Майките-измамници ще връщат 4 млн. лева
МВР

Вероятно вече малко от вас си спомнят скандала с майките, които източиха близо 4 млн. лева от касата на НОИ през 2010 година с фиктивни болнични листове. Днес, виновните жени са принудени да върнат средствата до стотинка, а повече от тях нямат и пукнат лев.

Ще ви представим историята на 22-годишна жена от с. Караджово, която е част от измамата. Тогава с нея се среща мъж, който ѝ предлага да я назначи фиктивно в местен сервиз на заплата от 2 000 лева. Никога не е работила там. Впоследствие също толкова фиктивно излиза в болничен, а държавата започва по закон да ѝ изплаща по 2000 лева всеки месец. Мъжът прибира 1300, а останалите дава на нея, макар че договорката им е била да делят по равно.

Този случай не е изолиран. Жените като нея бяха стотици. Само във въпросния автосервиз са били назначени по схемата 40 жени. Собственик на сервиза е фирма "Корект транс", но колко са "коректни" собствениците ѝ става ясно впоследствие.

Въпросната жена взима пари чрез болнични, но доста жени взимат пари и чрез майчинство.

Малко по-късно НОИ надушва схемата и спира кранчето. А сега парите трябва да платят всички тези жени, които са били част от далаверата, но са по-малката част.

Жената признава, че от страх е отказала да идентифицира мъжа, макар и да е била изправена срещу него в съда: "Правиха ни очна ставка. Всички лъжехме, щото ни беше страх."

Тя трябва да върне 17 000 лева на държавата: "Аз нямам 17 стотинки, те ми искат 17 000. Ще се самоубия."

Дали това ще бъде поредният случай, в който ще го отнесат дребните риби или прокуратурата ще успее да изправи големите виновници, зависи именно от същите тези жени. Защото пред тях стои изборът, или да продължат да си мълчат и да плащат, или да разкрият "мозъка" на аферата и да се разминат с плащането или поне по-голямата част от него.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар